Modele geometrice si tehnici asociate

Trimis la data: 2015-05-09 Materia: Matematica Nivel: Facultate Pagini: 27 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Stefana_S Dimensiune: 288kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Scopul principal al unui modelator al obiectelor planare si spatiale consta in realizarea descrierii corecte si consistente a obiectelor tinta, inclusiv a metodelor de evaluare a proprietatilor geometrice si fizice, cum si asigurarea interfetei cu module de fabricatie asistata de calculator, simulare si analize variate. O componenta importanta a oricarui modelator o reprezinta modelatorul geometric. Sunt doua categorii de probleme de modelare geometrica:

Practic, se pot utiliza: (1) modelatoare de suprafete; (2) modelatoare bazate pe curbe spline; (3) modelatoare poligonale si (4) modelatoare de solide. Modelele geometrice sunt de tip neparametric si de tip parametric. Tehnicile de modelare la nivel global sunt abordate in acest capitol. Modelarea curbelor, suprafetelor si solidelor prin metode parametrice este descrisa detaliat in capitolul 4.
Modelatoarele de suprafete construiesc obiectul prin aplicarea unui invelis asupra unui schelet subiacent constituit fie din poligoane, fie din curbe (spline). Se obtine o structura ce ocupa un volum in spatiu, dar care nu are caracteristici fizice legate de volumul respectiv: inertie, densitate, masa etc.

Modelatoarele bazate pe curbe spline construiesc obiectele 3D (fie suprafete, fie volume) prin curbe spline uniforme sau neuniforme rationale (eng.: NURBS - Non-Uniform Rational B-splines).
Modelatoarele poligonale utilizeaza poligoane pentru a construi obiecte 3D. Ele aproximeaza permanent suprafetele curbe prin suprafete plane. De aceea beneficiaza de algoritmi eficienti, bine pusi la punct pentru calcule geometrice si vizualizare grafica.

Modelatoarele solide, cu pretul cresterii semnificative a timpului de calcul, furnizeaza informatii nu numai despre caracteristicele fizice, dar permit si operatii (cum sunt cele booleene) pentru a realiza interactiuni intre obiecte.
Pe langa metodele de reprezentare, descrise mai jos, procedeele de modelare se bazeaza pe urmatoarele idei majore:Triunghiul reprezinta cel mai utilizat model, poate si pentru ca toate varfurile sale sunt coplanare, iar normala la planul sau coincide cu normala suprafetei poligonale din care face parte.

Aproximarea poligonala a suprafetelor 2D conduce, in general, la o retea de dreptunghiuri. Multe aplicatii care conduc la fete dreptunghiulare, datorita si erorilor de rotunjire, nu asigura, in general, coplanaritatea tuturor varfurilor dreptunghiului. Desigur, descompunerea dreptunghiului in doua triunghiuri va fi solutia de abordat.Poligoanele convexe5 reprezinta cele mai simple poligoane care au mai mult de 3 sau 4 varfuri. Problema intersectiei a doua poligoane convexe, problema punctului interior, calculul diverselor elemente este relativ usor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.