Modele si experiente de viata pilduitoare in literatura pentru copii si tineri IX

Trimis la data: 2011-08-29
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 8
Nota: 7.60 / 10
Downloads: 70
Autor: Humulestean
Dimensiune: 25kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ne-am ocupat locurile de langa rau.In fata noastra cobora abrupt malul de lut cafeniu,iar in spatele nostru se intindea un crang intunecos.Ne-am intins cu burta pe iarba moale si frageda,ne-am proptit capul in pumni,iar picioarelor le-am dat toata libertatea:gasiti-va loc unde stiti.Vazduhul era linistit,straveziu,imbalsamat,totul era prielnic artistei sarbatorite.Ramanea doar sa nu abuzeze de rabdarea noatra si sa inceapa mai curand.Dar a trecut mult pana s-o auzim...In asteptarea ei,i-am ascultat,potrivit programului,pe ceilalti artisti.
Concertul incepu cu un cuc.Undeva departe,in crang,el isi striga lenes numele de vreo zece ori,apoi tacu.In clipa aceea,doi ereti sagetara vazduhul deasupra noastra,tipand ascutit.Apoi rasuna glasul adanc al grangurului,cantaret vestit,cu multa scoala.Il ascultaram cu placere si l-am fi ascultat mult timp,de n-ar fi fost ciorile de camp,care se indreptau in zbor spre locul lor de innoptat...Norul negru,ivit in departare,veni spre noi si se lasa croncanind peste crang.Trecu mult pana sa se potoleasca larma lui.

Broastele,care aveau domiciliu gratuit in stuf,auzind glasul ciorilor,prinsera si ele a oracai si,vreme de o jumatate de ora,rasunara in vazduh fel de fel de sunete,care se contopira curand intr-un singur cant.O mierla gata sa adoarma prinse a fluiera.Brumarica de padure si presura de stuf ii tinura isonul.Dupa aceea urma o pauza;se asternu linistea.Doar taraitul unui greier,care-si gasise loc in iarba chiar alaturi de public,o tulbura din cand in cand.In pauza,rabdarea noastra nu mai cunoscu margini si incepuram sa bombanim impotriva artistei.

Cand insa noaptea se lasa deplina pe pamant si luna se opri in mijlocul cerului,drept deasupra crangului,ii veni si ei randul.Se arata pe un artar tanar,zbura apoi pe-o tufa de malin,dadu din coada si ramase nemiscata.Purta o rochie cenusie...Asa ii era felul:putin ii pasa de public;la concert apare imbracata simplu,ca tarancuta-vrabie.(...)Vreo trei minute ramase nemiscata...Dar iata ca varfurile copacilor incepura sa freamate,leganate de o adiere usoara,greierul tarai mai tare,si cantareata,acompaniata de aceasta orchestra,isi executa primul tril.Incepu sa cante.

Nu ma incumet sa descriu acest cantec;voi spune numai ca pana si orchestra,tulburata,tacu inmarmurita cand artista,ridicand usor ciocul,isi canta aria,revarsand peste crang cascade de triluri...Glasul ei era puternic si totusi atat de cald...Dar nu vreau sa le iau poetilor painea;las descrierea pe seama lor.Privighetoarea canta,iar in jur domnea o liniste plina de reculegere.O singura data numai,cand bufnitei i se nazari sa-si dea drumul la glas,si vantul prinse a suiera dojenitor.

Cand cerul incepu sa paleasca,iar stelele se stinsera si glasul cantaretei se facu mai slab si mai duios,in marginea crangului se arata bucatarul contelui,al mosierului din partea locului.Aplecat si cu caciula in mana stanga,se furisa tiptil.In mana dreapta avea un cosulet de trestie cu capac.Un timp il vazuram aparand si disparand printre copaci,dar curand se mistui in desis.Cantareata mai canta ce mai canta si deodata amuti.Ne ridicaram sa plecam.Iat-o,strengarita! - auziram un glas si indata dupa aceea il zariram pe bucatar.Venea spre noi si,razand cu gura pana la urechi,ne arata pumnul.

Din pumnul lui se vedea iesind capsorul si coada artistei sarbatorite pe care izbutise sa o prinda cu cateva clipe inainte...Biata artista!Sa te fereasca Dumnezeu de asemenea rasplata!De ce ai prins-o? il intrebaram noi.Ca s-o pun in colivie!Un carstei intampina zorile ca un strigat jalnic,si crangul,vaduvit de cantareata,prinse a fremata.Bucatarul o vari pe indragostita noptilor in cosulet si alerga vesel spre sat.Ne imprastiaram si noi. (p.493)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.