Modelul general al teoriei valorii - entropie

Trimis la data: 2013-08-28 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Axiomele teoriilor actuale ale valorii, dupa care valoarea are drept suport fizic munca, respectiv, utilitatea,s-au dovedit a fi teoreme ce trebuie demonstrate.Teoria valorii nu a luat in considerare intreaga realitate angajata in obtinerea si gestionarea valorii, prin urmare au aparut numeroase anomalii si efecte negative in economie, societate, si mediu, ca urmare a folosirii in continuare a teoriilor bazate pe munca sau pe utilitate.

Trebuie sa mergem pana la inceputurile Universului si ale activitatii economice pentru a pune la baza valorii un suport fizic de necontestat sub forma componentelor materiei: SUBSTANTA, ENERGIA LIBERA,INFORMATIA.Toate aceste fundamente le vom folosi in constructia MODELULUI GENERAL AL TEORIEI VALORII-ENTROPIE.

Un economist de mare substanta filosofica ( Frank H.Knight) a numit, in secolul al XIX -lea, mecanica stiinta soro a economiei politice.In 1828, F.Wohler efectueaza prima sinteza organica prin reactia a doua substante anorganice,amoniacul si acidul cianic, mitul vietii se destrama. Viata se datora acelorasi substante prozaice pe care le intalnim la tot pasul: 6 elemente chimice principale ( Carbonul, Hidrogenul, Azotul,Oxigenul,Fosforul si Sulful) - asigura 99 % din substanta vie;

Elemente secundare - Natriu,Potasiu,Magneziu,Calciu,Clor;Microelemete - Fier,Mangan,Cobalt,Cupru,Zinc.Carbonul - cu proprietatile sale de a realiza legaturi de valenta multiple, a permis aparitia vietii. Wohler a demonstrat ca doua substante cu aceeasi formula chimica pot fi din punct de vedere fizic, materiale dificile.Explicatia acestui fenomen a pus pe primul plan nu compozitia chimica, ci structura interna a legaturilor intre atomi.

Biologul L.vonBertalanffy, fondatorul teoriei sistemelor, va generaliza rolul calitativ al legaturilor ce se stabilesc intre elementele unui sistem; conexiunile directe si cele inverse dau sens existentei unui sistem. Intr-un sistem, proprietatile sale sunt superioare sumei proprietatilor elementelor componente. Viata o datoram acestui efect emergent al "UNOR SISTEME FIZICO-CHIMICE CU UN INALT GRAD DE COMPLEXITATE SI STRUCTURALIZARE".CE ESTE VIATA ? - "NATURA SI DEFINITIA VIETII" arata Carl Sagan, "au constituit deseori subiectul unor dezbateri foarte complicate.

Cele mai reusite definitii invoca procesul de evolutie. " In cartea citata a lui V.Soran, si M.Borcea, sunt trecute in revista pareri ale unor cercetatori din cele mai diverse domenii: BIOLOGIE, CHIMIE, FIZICA, FILOSOFIE.

COMBUSTIBILUL PENTRU CELULA VIE
Concluzie : Pentru viata esentiale sunt metabolismul (schimbul de substante din interiorul si cu exteriorul sistemului viu ) si conservarea reactiilor acestui metabolism pe baza pastrarii si transmiterii informatiei ereditare.Organismul viu reuseste sa se elibereze de entropia inalta pe care o genereaza atat timp cat traieste, consumand din mediul inconjurator entropie joasa existenta in componentele elementare ale materiei:

SUBSTANTA, ENERGIE SI INFORMATIE.Pentru "Economia" metabolismului din celula, este nevoie de urmatoarele:Energie - pentru exercitarea functiilor sale;Substanta - pentru a o folosi la sinteza compusilor chimici necesari;Informatie - pentru a conduce procesele metabolice interne si pentru a se adapta la mediul inconjurator.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.