Modelul serviciului public al presei

Trimis la data: 2014-11-25 Materia: Jurnalism Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: daniel_copper. Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Mijloacele de comunicare de masa au un rol esential in dezvoltarea intelectuala a individului, in schimbarea psihologiei sale, in creAZarea unei atitudini si conceptii despre lume, in organizarea vietii sale sociale, in integrarea sa in societate, in modelarea sa general-umana.
Intre timp, relatia dintre mass-media si societate, dintre Putere si mass-meAZdia a cunoscut, o evolutie plina de cotituri si incercari, in functie de societatea in care ea s-a manifestat, de structura social-politica a societatii respective.

Modelul serviciului public s-a pus cu toata atentia spre mijlocul secolului XX si s-a datorat tendintei manifestate de mijloacele de comunicare de a urmari tot mai hotarat, cu prioritate, profitul, insa nu unul de ordin informational si educativ, ci strict financiar. Treptat, fata de acest curent, s-au nascut noi "principii" deontologice ale culturii comunicatiilor, indeosebi pentru transmisiile de televiziune, cele ale "canalului public", dar regasibile in conceptiile unor programe editoriale ale presei scrise.

Introducerea autoritatilor statale in sistemul comunicarii de masa, intr-un triunghi ce leaga publicul, presa si institutiile Puterii, se face in numele unui concept esential: acela al responsabilitatii sociale.
In toate epocile anterioare, am constatat o relatie conflictuala intre presa si diversele forme ale Puterii. Pentru prima oara in istorie, statul democratic trebuie sa devina un aparator al drepturilor omului, al libertatii individuale si colective, al libertatii de exprimare, al asiAZguAZrarii bunastarii intregii societati.

Presa, in noul context social-istoric, reprezinta un serviciu puAZblic aflat in beneficiul cetatenilor, fiind protejat de stat si actionand in numele tuturor Mihai Coman considera ca modelul serviciului public a fost teoretizat si transpus in practica sub impulsul a trei serii de factori : revolutia tehnologica, dezvoltarea constiintei si exigentei profesionale si amplificarea dezbaterilor teoretice privind rolul presei.Statul subventioneaza o serie de publicatii cu caracter cultural, stiintific sau educativ, posturi de radio si T.V. , care trebuie, sa se afle in serviciul public , atat prin continutul mesajelor, cat si prin deplina obiectivitate, prin informarea rapida si corecta a contribuabilului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.