Modernism si postmodernism 2 - Mircea Eliade

Trimis la data: 2007-06-21
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 9.25 / 10
Downloads: 10
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 12kb
Voturi: 85
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Postmodernismul este o mişcare artistică, o filozofie sau o condiţie existenţială, apărută după modernism sau ca o reacţie la acesta. Dacă modernismul se recomandă drept apoteoză a căutării unei estetici de către Iluminism, ca etică dar şi ca epistemologie a autorităţii raţionale, postmodernismul priveşte modul în care autoritatea unor entităţi ideale, uneori numite „metanaraţiuni”, este slăbită ulterior prin procesul de fragmentare, consumerism şi deconstrucţie.
Împreună literatura modernă şi postmodernă reprezintă o ruptură de realismul din secolul al XIX-lea în care naraţiunile spun o poveste dintr-un punct de vedere obiectiv sau omniscient.

Sub raportul personajului, cele două literaturi explorează subiectivismul, renunţă la realitatea exterioară pentru a examina stări interioare de conştiinţă.

Romanul adolescentului miop propune prin personajele sale o ancorare în postmodernism. Filozoful Aurel Codoban, în studiul Postmodernismul? O contrautopie? fixează axa parcurgerii curentului postmodern în raport cu o artă a generaţiei anilor 80, caracterizată, spune autorul, de „incapacitatea de a produce ceva durabil, real, generaţie care îşi pierde orice optimism”2.

Un curent al postmodernismului, acela pe care îl imprimă filozoful citat este globalismul, „cultura postmodernă se globalizează” în raport cu moderninatea .Postmodernismul ridiculizează reţetele de succes ale literaturii consacrate şi orientările estetice precedente. Epica postmodernistă devine autoreferenţială (opera se scrie, analiza venind de-a lungul acestui proces) şi importante în acest caz devin relaţiile naratorului cu textul, actul de a scrie, trecerea de la condiţia de creator la cea de narator, poziţia faţă de text, relaţiile din interiorul textului. Textualismul, o expresie a postmodernismului în proza românească se traduce prin trecerea de la proza auctorială consacrată realismului la proza autoreflexivă de meditaţie asupra scrisului.Cititorul este avertizat asupra personajelor, autorul judecă figurile retorice, face comentarii asupra elaborării textului, devune eroul unei proze ce marchează „revenirea genului autobiografic”.

În postmodernism, un loc deosebit îl ocupă interculturalitatea, aspect pe care M. Eliade l-a valorificat prin scrierile sale cu caracter intercultural. Trimiteri putem face aşadar la romane precum Maitrey, care aduce lumea indiană ca spaţiu exotic lectorului român. În romanele romanul adolescentului miop şi Gaudeamus, de care ne ocupăm în studiul nostru, se prefigurează natura insului pluricultural care are capacitatea de a accepta diversitatea, de a accepta diferenţele, de a accepta culturile.

Un alt aspect surprins de Aurel Codoban în tratarea posrmodernismului ar fi acela al culturilor mozaicale, fapt consumat în creaţia eliadescă.
Mircea Eliade se transformă în purtătorul de opinie al generaţiei sale; prin opera lui el surprinde imaginile de moment ale societăţii, realitatea ei inedită, surprinde insul preocupat de interiorul său, de natura sa interioară atât de problematică şi totodată de exterior. Acest „ins” surprins de către Eliade acceptă comunicarea ca şi personajele din romanele citate, acceptă schimbul permanent de idei ca o provocare a vieţii. Pentru aceasta este concludent cercul construit de personaje în Gaudeamus şi frenezia cu care sunt discutate aici chestiuni de ideologie filozofică, aspecte ale vieţii politice etc.
Postmodernismul este văzut ca o stare de fapt pe care o traversează personajele din romanele eliadeşti. Contribuţia eroilor eliadeşti este una care reflectă insul preocupat de realităţile exterioare, de concepte înalte. În acest sens, eroul din romanul adolescentului miop şi Gaudeamus reprezintă o natură individuală problematică care-şi pune problema existenţei divine înscriindu-se în galeria personajelor dominate de raţiune cu un ateism de convingere profund.

Cele două romane luate în discuţie propun biografii multiple de indivizi care surprind momentul traversat în contingent ca nişte indivizi problematici cu preocupări intelectuale; exemple de personaje: Radu, Petre.
Romanul adolescentului miop, structurat în trei părţi este unul al evoluţiei adolescentine. Eroul romanului este în acelaşi timp personaj, autor dar şi narator. Evoluţia adolescentului urmăreşte trei etape şi anume: iubirea, comunicarea şi cunoaşterea3. Personalitatea sa este urmărită tridimensional: biologic,metafizic şi ideatic.

Romanul adolescentului miop se prezintă ca un jurnal deghizat, autorul mimând că aceste notaţii sunt doar materia primă ce urmează a fi prelucrată. Intenţionat transformarea nu a avut loc .Mircea Eliade ne prezintă astfel prima formă a concepţiei sale despre autenticitate, pusă în practică ulterior în eseurile sale. Viaţa de licean nu constituise până în 1924-1925 cadrul unei cărţi din literatura română.
Autenticitatea ne întâmpină la tot pasul, începând cu primul capitol intitulat Trebuie să scriu un roman , unde cu ostentaţie declară că nu are nevoie de inspiraţie şi va prezenta propria-i viaţă cu crizele adolescenţei, cu colegii de şcoală.

În sfera ideaticii romanului avem şi un prototip al intelectualului reprezentat de Dinu, ironic şi blazat care poartă şi amprente ale cinismului. În prima parte a romanului asistam la o criză biologică a personajului principal, criză determinată de o experienţă erotică cu femei uşoare.
O dată cu cea de-a doua parte a romanului, unde elementele de forţă majoră sunt cele două piese de teatru montate la Muza, Don Juan de Victor Eftimiu şi Discipolul diavolului de Molnar, eroii polemizează si îmbracă haina personajelor pe care le interpretează. Postmodernismul înseamnă joc, combinaţie, ironie, retorică, eliberarea fanteziei dar şi ingenioase construcţii de prefabricate.

Eroi ca Dinu sau Robert sunt în căutarea propriei personalităţi. Prin romanul pe care doreşte să-l scrie, Călătorie în jurul bibliotecii mele , eroul eliadesc vede o relaţie intimă cu cărţile ce se transformă mai apoi într-un act revelator menit să-l aducă la realitate. „Doamne, dar cărţile sunt stupide şi reci. […] Voiam să scriu la început un roman. Eu eram amantul, logodnicul, soţul. Biblioteca îmi era amantă. După o sută de pagini, am înţeles că n-am să scriu niciodată „roman”4.

O dată cu cea de-a treia parte a romanului eroul pere a-şi regăsii conştiinţa de sine. Acum se va naşte insul care are puterea de a contesta valorile. „Astăzi, înainte de apusul soarelui, am murit. De acum altă lumină îmi va lumina chipul meu schilod. Alte priviri se vor scurge prin ochii mei tulburi şi altă viaţă va izbucni în adâncurile sufletului meu5.”
Insul de aici se înscrie în postmodernism având conştiinţa propriei valori. „M-am schimbat, acum, mult. Am înţeles că trebuie să duc o viaţă dublă. De aceea, altul sunt faţă de prieteni şi de mine însumi.”
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.