Modernism, traditionalism si avangardism in lirica interbelica

Trimis la data: 2010-02-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 7.50 / 10
Downloads: 19
Autor: Marylou
Dimensiune: 303kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
În contextul în care rolul factorilor exteriori în constituirea imaginarului poeziei devenea, în perioada interbelică, unul minor, iar conceptul de poezie se schimba radical, modernismul, tradiţionalismul şi avangarda sunt trei termeni generici, care încearcă să acopere, într-o anumită măsură, experienţele şi varietatea lirismului interbelic, noutatea formulelor artistice estetice într-o perioadă în care curentele literare tind să interfereze, iar graniţele diferitelor formule estetice se permeabilizează mai mult ca oricând.
Modernismul este o mişcare culturală, artistică şi ideatică care include artele vizuale, arhitectura, muzica şi literatura progresivă care s-a conturat în circa trei decenii înainte de anii 1910 - 1914, când artiştii s-au revoltat împotriva tradiţiilor academice şi istorice impuse şi considerate standard ale secolelor anterioare, începând cu cele ale secolului al XIV-lea şi culminând cu rigiditatea şi "osificarea" academismului secolului al 19-lea.

În sens larg modernismul este o tendinţă inovatoare într-o anumită etapă a unei literaturi.Cuvantul modern trimite la o determinare temporală:”recent”, „de curand”,”nu demult”.Accepţia cea mai raspandită a noţiunii de modern derivă din esenţa sa cronologică:prin extensiune, ceea ce este specific ultimului timp, se numeşte „modern”. Modernul se opune idei de clasic, de învechit, depăşit.

Conceptul de modernism, arată ADRIAN MARINO in studiul „Modern.Modernism.Modernitate”, „se aplică tuturor curentelor si tendinţelor inovatoare din istorie(religioase,filozofice, artistice) ansamblului mişcărilor de idei si de creaţie care apartin sau convin epocii recente, astfel spus”moderne” în condiţiile istorice date.

Pot fi numite ca aparţinand modernismului totalitatea mişcărilor ideologice, artistice si literare care tind, în forme spontane sau programate, spre ruperea legăturilor de “tradiţie, prin atitudini anticlasice,antiacademice, antitratraditionale, de orice speţă, repulsie împinsă uneori pană la negativism radical”.

A apărut ca urmare a tezelor lui Eugen Lovinescu, asupra dezvoltării literaturii. Modernismul se referă la principalele elemente înnoitoare în poezie, proza si critica literară, pe care doctrina lovinesciana le propune în primele decenii ale sec XX.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.