Modernismul - Din ceas dedus comentariu literar

Trimis la data: 2013-11-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.40 / 10
Downloads: 0
Autor: registersite91
Dimensiune: 18kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Volumul "Joc secund" publicat in 1930 se deschide cu poezia "Din ceas dedus...", al carui titlul este inlocuit de editori, in 1964, cu titlul volumului. Poezia are caracter de arta poetica si apartine modernismului barbian.Lirica lui Ion Barbu ilustreaza, dupa propria marturisire, relatia dintre matematica si poezie. Etapa ermetica (1925-1926) din care face parte volumul "Joc secund" este marcata de un limbaj criptic, incifrat, o exprimare abreviata, uneori in cuvinte inventate. Conceptul "ermetic" inseamna incifrat, la care accesul se face prin revelatie si initiere.
Poezia "Din ceas dedus..." este numita de unii critici literari si "Joc secund", dupa numele volumului in deschiderea caruia este inclusa, mai ales ca poetul nu i-a pus un titlu, intentia lui fiind ca acest text liric sa initieze cititorul intr-un univers unic, inconfundabil.

Tema poeziei exprima, in principal, ideea lumii purificate prin reflectarea in oglinda, ideea autocunoasterii si ideea actului intelectual ca afectivitate lirica.Poezia este structurata in doua catrene, in care Barbu defineste o lume de esente ideale, prin detasarea totala de real.

Strofa intai plaseaza expresia artistica in atemporal, poetul cautand in real - "Din ceas" - frumosul - care se rasfrange in sine insusi ca intr-o oglinda. Asadar, in viziunea lui Ion Barbu, poezia este un proces exclusiv intelectual, "un joc secund mai pur", ca manifestare stricta a mintii, in care se reflecta realitatea. Rasfrangerea realitatii in luciul apei este ilustrata printr-o subtila antiteza intre "calme creste" si "cirezile agresate".

Strofa a doua exprima o alta viziune a poetului despre poezie, care este "Nadir latent", sugerand conceptia matematica a lui Barbu despre creatia lirica. Ca si la Arghezi, actul creator inseamna truda, Barbu "istoveste" pentru "cantec", iar creatia isi are riscurile si jertfele ei, caci intelesurile se pot pierde uneori, ele nepuand ajunge in mod desavarsit la cititor. Aceasta tristete poetica este exprimata prin verbul aflat la prezentul etern, ca o autoadresare, ori printr-un participiu, "ascuns", sugestiv pentru sensurile absconse ale poeziei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.