Modernismul tarziu si critica lui

Trimis la data: 2010-04-17
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.14 / 10
Downloads: 0
Autor: Paula Iorga
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dupa razboi, cele mai actuale idei urbanistice erau cele moderniste.
Razboiul doar intrerupsese aplicarea lor, in timp ce prestigiul lui Le Corbusier ca arhitect crescuse. Astfel, orasele au declansat cu entuziasm reconstructia oraselor aproximativ pe aceleasi principii, desi ele erau inca putin experimentate sub aspectul urmarilor.
Iar in anii '60 a inceput si s-a sfarsit epoca "marilor proiecte
urbane".Acestea erau fie imense cartiere de locuit la periferia marilor orase, fie intregi orasele satelit. Desi aparuse critica modernismului, noua criza postbelica a locuintei a determinat elaborarea acestor proiecte de mari ansambluri de blocuri.Unele din ele insa erau de aceasta data mult mai controlate sub aspectul compozitiei generale a ansamblului, ori dadeau dovada de imaginatie in conceperea unor forme alternative de locuire, chiar fanteziste. Astfel erau orasele
pe apa, orasele turn, orasele pod, orasele suspendate. Inginerii gaseau solutii pentru toate.

Printre "marile proiecte" realizate avem exemple bune si mai putin
bune: Brasilia este un oras de o mare plasticitate, o adevarata opera de arta, dar creand dificultati de adaptare a omului la acele spatii. Toulouse le Mirail, Pantin, Park Hill in Sheffield etc. au fost experimente inteligente. Markisches Viertel insa, la Berlin a rezolvat intr-o maniera criticabila criza de locuinte.

Oricum, marele pacat al acestor maniere de abordare a locuintei colective de masa era, pe langa cusururile moderniste amintite, si ambitia de a proiecta arhitectural totul, pana la capat, de a le da forma definitiva, pe hartie si in realitate.Forma unui intreg oras era stabilita odata pentru totdeauna de catre un colectiv de
proiectare, condus de un om. Vietii, viitorului, nu le mai ramanea nici o sansa de a mai interveni, de a modifica, de a adapta ceva din mers, in acord cu evolutia lucrurilor pe pamant.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.