Modernistii

Trimis la data: 2014-03-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 38
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Luigi_C
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Eugen Lovinescu (1881--1943) a inceput prin a da cateva monografii
de scriitori vechi (Gr. Alecsandrescu, C. Negruzzi, G. Asachi),
serioase fara a fi amanuntite, mai degraba bibliografice, cu un
scepticism vadit in ceea ce priveste valoarea artistica a autorilor
studiati. Era totusi un inceput bun, care a avut urmari. Ca si Maiorescu,
criticul nu pune temei pe literatura veche si are convingerea ca
literatura romana incepe numai cu o "directie noua", aceea a sa,
antisemanatorista, impusa pe cale revolutionara.
Criticul nu se ocupa de clasici si nu s-a putut sti niciodata ce parere a avut despre Eliade, Carlova, Sihleanu, Deparateanu, Odobescu, Hasdeu, Alecsandri, Eminescu, Creanga, Caragiale, Macedonski. Cand totusi aluzii scurte se fac la acestia, lipsa de stima e batatoare la ochi. "Meditatia" lui Alecsandrescu si "filozofia" lui Eminescu sunt ironizate si se afirma ca "nici Caragiale si nici Eminescu nu vor mai corespunde sensibilitatii epocii". Macedonski era gasit perimat si mediocru, nemeritand "ni cet exces d'honneur, ni cette indignite". Parazitii si Trubadurul de Delavrancea?: "ramana ingropati intre emotiile copilariei!

" Apus de soare?: "mai mult un spectacol intr-un fotoliu". Stilisticeste, E. Lovinescu, scriitor agreabil, a fost multa vreme in cautarea personalitatii sale, profesand la inceput un fals impresionism de divagatie literara in jurul autorilor, in fraze sau prea sacadate, sau prea simetrice si lungi. Personalitatea lui E. Lovinescu s-a revelat, dupa 1919, in polemica. Polemist mare ca si Titu Maiorescu, el s-a specializat in bibeloul grotesc, care presupune o risipire mare de materiale pana ce norocul scoate cateva piese de neuitat. Aci nu intra in discutiune dreptatea ci numai justetea formala a polemicii in sine. Ceea ce este Betia de cuvinte.

"O, divina si subtila inteligenta greceasca, cum te recunosti intr-o
simpla inscriptie votiva! Zevs, Ares, Afrodita, Hermes, Poseidon? Bun.
Dar daca mai sunt si altii? Astarte, Cybela, Istar, zei si zeite ai Siriei, ai Feniciei, ai Chaldeei, ai Persiei? Bun. Dar daca mai sunt si altii? Isis, Osiris, Hor, Amon, Ra, Thot si toti ceilalti zei ai Egiptului cu capete de pisica, de crocodil sau de buha? Bun. Dar daca mai sunt si altii?" etc.

Talentul de critic al lui E. Lovinescu s-a subliniat cu aparitia poeziei noi, in sensul unui impresionism de fundament. Criticul scruteaza opera din toate punctele de vedere, ii stabileste filiatiunea, o aseaza in categoria ce i se potriveste, ii face radiografia interna, intocmeste liste de cuvinte si de imagini, dar toate aceste observatii sunt subsumate unei impresii totale, sublimate intr-o imagine critica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.