Modificarea - suspendarea si incetarea raporturilor de servicii publice

Trimis la data: 2008-02-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 30 Nota: / 10 Downloads: 2
Autor: Miruna Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Statul, judetul si comuna au luat fiinta pentru a asigura membrilor societatii, apararea teritoriululi, a vietii si bunurilor persoanelor fizice care alcatuiesc populatia acestora, precum si pentru satisfacerea necesitatilor de instruire, cultura si santate a populatiei si asigurarea fondurilor necesare bunei functionari a organelor statului, judetului si comunei si a institutiilor publice de invatamant, cultura, sanatate etc.

Pentru realizarea acestor sarcini, statul, judetul si comuna infiinteaza o serie intreaga de organisme care au obligatia de a le infaptui in practica, in favoarea si pentru intreaga populatie a statului si a subdiviziunilor sale administrative teritoriale. Organismele create de stat, judet si comuna pentru a realize aceste sarcini se numesc serviciile publice.

Fata de diversitatea atributiilor statului modern, aceta infiinteaza o multitudine de servicii publice, fiecare infaptuind o anumita atributie, sau numai o latura a acesteia, a statului. Astfel, pentru adoptarea unor norme juridice general obligatorii, care sa regelmenteze, in mod uniform, la nivelul intregii tari, raporturile sociale ce apar intre membrii societatii, statul a infiintat servicul public pentru legiferare, alcatuit, in tara noastra, din doua Camere

Camera Deputatilor si Senatul. Tot astfel, pentru a solutiona, cu putere de adevar legal, conflictele juridice ce apar intre membrii societatii, precum si pentru a pedepsi pe cei ce incalca legea, statul a infiintat serviciul public judiciar, format din sistemul instantelor judecatoresti-judecatorii, tribunale judetene si al municipiului Bucuresti, curti de apel, Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In sfarsit, pentru a realiza atributiile statului in domeniul executarii legilor si a hotararilor judecatoresti, precum si petru asigurarea ordinii publice in stat, paza granitelor tarii si securitatea statului, satisfacerea intereselor de instruire, cultura si sanatate ale populatiei si asigurarea conditiilor material de viata, statul a crea si creeaza, inca o diversitate de organisme administrative care infaptuiesc sarcinile puterii executive. Aceste organisme administrative infiintate de stat, judet si comuna, se numesc servicii publice administrative.

Mijloacele prin care se realizeaza administratia publica sunt resursele umane, cele materiale si financiare , precum si competenta. Resursele umane reprezentate de personae fizice organizate intr-o institutie sunt parghiile prin care actioneaza administratiile publice sau particulare. Functia este un element esential ce exprima felul activitătii la prestarea careia persoana s-a obligat prin raportul juridic de drept public sau privat.

Functia publica este alcatuita din competente stabilite de lege cuprinzand atributiile necesare satisfacerii intereselor generale si scopurilor de interes public pentru care a fost creata, neputandu-se admite ca ea sa fie utilizata in scopuri personale.

Potrivit Legii nr.188/1999 (r 2) privind statutul functionarilor publici “functia publica reprezinta ansamblul atributiillor si responsabilitatilor stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica centrala, administratia publica locala si autoritatile administrative autonome”. Textul legii defineste functionarul public ca fiind persoana numita, in conditiile legii, intr-o functie publica .

I.1.CATEGORII DE FUNCTII PUBLICE
Textul Legii nr.188/1999 (r 2) privind statutul functionarilor publici clasifica functiile publice astfel:
A. Functii publice generale si functii publice specific.

Functiile publice generale reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor cu caracter general si comun tuturor autoritatilor si institutiilor publice, in vederea realizarii competentelor lor generale.
Functiile publice specifice reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor cu caracter specific unor autoritati si institutii publice, stabilite in vederea realizarii competentelor lor specifice, sau care necesita competente si responsabilitati specifice.


B. Functii publice de stat, teritoriale si locale.Functiile publice de stat sunt functiile publice stabilite si avizate, potrivit legii, in cadrul ministerelor, organelor de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si in cadrul autoritatilor administrative autonome.

Functiile publice teritoriale sunt functiile publice stabilite si avizate, potrivit legii, in cadrul institutiei prefectului, serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale.

Functiile publice locale sunt functiile publice stabilite si avizate, potrivit legii, in cadrul aparatului propriu al autoritatilor administratiei publice locale si al institutiilor publice subordonate acestora.

C. In raport cu nivelul studiilor necesare ocuparii functiei publice, functiile publice se impart in 3 clase :a) clasa I cuprinde functiile publice pentru a caror ocupare se cer studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta;

b) clasa a II-a cuprinde functiile publice pentru a caror ocupare se cer studii superioare de scurta durata, absolvite cu diploma;
c) clasa a III-a cuprinde functiile publice pentru a caror ocupare se cer studii liceale, respectiv studii medii liceale, finalizate cu diploma de bacalaureat.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.