Modificarea contractului de transport feroviar in trafic international

Trimis la data: 2010-05-15
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.25 / 10
Downloads: 144
Autor: Luciu Mirabela
Dimensiune: 13kb
Voturi: 18
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Odata incheiat contractul de transport, pot apare diverse imprejurari care impun modificarile acestuia, modificare care poate aea loc printr-o dispozitie data de catre expeditor sau de catre destinatar. Modificarea contractului de transport feroviar de catre expeditor
Expeditorul are dreptul de a dispune modificarea contractului de transport pana in momentul in care scrisoarea de trasura a fost predata destinatarului sau pana cand acesta si-a valorificat drepturile rezultate din acest contract.
Modificarea contractului consta in dispozitia ulterioara incheierii contractului de transport dictata de imprejurari ce impun un anumit interes al expeditorului sau de ivirea unor piedici la transport ori de o impiedicare la eliberarea marfii la destinatar.Initiativa modificarii contractului poate apartine si carausului, atunci cand apare imposibilitatea executarii transportului datorita aparitiei unor piedici.

Initiativa carausului poate fi manifestata numai in cazuri fortuite, dar decizia modificarii apartine si in aceste cazuri expeditorului.
Modificarea contractului de transport se poate face numai prin declaratie scrisa, semnata de expeditor, cu obligatia de a fi trecuta pe duplicatul scrisorii de trasura aflat in posesia sa. Expeditorul poate dispune modificarea numai pana in momentul in care unicatul scrisorii de trasura a fost predat destinatarului sau cand acesta si-a valorificat drepturile rezultate din contractul de transport.

Acest moment marcheaza nesterea dreptului destinatarului asupra marfii, transportatorul fiind obligat sa se conformeze dispozitiilor date de destinatar, dreptul de a dispune al expeditorului incetand.
Calea ferata poate sa nu execute dispozitia expeditorului daca nu a fost data prin statia de expeditie, aceasta fiind singura care poate constata dreptul expeditorului si identifica expeditia.

Modificarea contractului este obligatorie pentru caraus daca dispozitia data in acest sens de catre expeditor este conforma regulilor uniforme. Intr-un asemenea caz, calea ferata nu poate refuza, nici intarzia, punerea in executare a dispozitiei de modificare pentru ca, neexecutarea, executarea cu intarziere sau executarea in alte conditii decat cele ordonate de expeditor daca provoacaprejudicii, carausul va fi obligat la plata despagubirilor corespunzatoare.

Daca ordinul expeditorului consta in schimbarea statiei de destinatie sau in inapoierea marfii in statia de predare, iar valoarea marfurilor dupa evaluarea facuta nu ar acoperi taxa de reexpediere, calea ferata poate refuza executarea dispozitiei, in afara de cazul in care ea a fost platita.Carausul are dreptul la despagubiri pentru cheltuielile ocazionate de executarea modificarii dispuse de expeditor, in afara cazului cand aceste cheltuieli s-ar datora caii ferate.

In cazul opririi vagoanelor in parcurs pentru efectuarea dispozitiei ulterioare a predatorului, privind schimbarea destinatiei expeditiei, nu se acorda nici un termen, expeditorul suportand locatiile pana la reluarea parcursului.Daca dupa incheierea contratului de transport expeditorul majoreaza taxele pe care si le asuma, diferenta in plus trebuie platita pe loc.In cazul in care transportul este impiedicat sau intrerupt datorita unor imprejurari pe care alea ferata nu le poate inlatura, va proceda la continuarea transportului pe un itinerar modificat sau va cere instructiuni predatorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.