Modificarea rolurilor in cuplul contemporan

Trimis la data: 2004-05-03
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 8.72 / 10
Downloads: 16
Autor: Roxana_so
Dimensiune: 168kb
Voturi: 87
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Istoria evolutiei familiei nu este altceva decat istoria dezvoltarii si modificarii rolurilor conjugale. Aceasta modificare a rolurilor s-a materializat în schimbari lente si nesemnificative, cu exceptia ultimelor decenii, care au obligat cele doua sexe la o adaptare rapida si oarecum fortata. Studiul de fata încearca sa evidentieze cateva dintre consecintele generate de actuala reconversie a rolurilor si problemele cu care se confrunta cuplul contemporan.
Cariera profesionala a femeii si impactul asupra vietii de familie Aparitia si proliferarea carierei profesionale si a traiectoriei sociale feminine au complicat destul de mult relatiile interpersonale,
în general, cu partenerul de viata, în special. Pentru a ne face mai bine întelesi, vom argumenta aceasta afirmatie, raspunzand la trei întrebari:

Cum priveste barbatul cariera profesionala a femeii ?
Majoritatea barbatilor privesc cariera profesionala a femeii ca fiind o sursa de conflict. Pentru ei, iesirea femeii din carapacea familiei
înseamna, în primul rand, neglijarea atributiilor pe care le îndeplinea în mod traditional.

Daca femeia si-ar efectua aceste atributii la acelasi nivel, cariera ei profesionala aproape ca n-ar conta. Totusi, barbatii sunt pe deplin constienti ca exercitarea unei profesii cere timp, energie, pasiune, dar si stress, frustrare si oboseala.

Ei sunt pusi în situatia de a întelege si accepta starile emotionale diverse prin care trec femeile, stari generate de cariera profesionala a acestora, de unde pana mai ieri, doar barbatii erau îndreptatiti sa fie întelesi si acceptati.

Ei nu mai pot folosi comportamentul traditional (vin acasa, citesc ziarul, li se pune masa, li se strange masa, se odihnesc si apoi pleaca din nou la munca), pentru ca femeile, fizic, nu mai pot sa faca fata unei astfel de atitudini pasive. Din aceasta perspectiva, cariera profesionala a femeii îi dezavantajeaza clar pe barbati.

În al doilea rand, iesirea femeii din carapacea familiei înseamna emanciparea ei sociala si culturala, dobandirea unor atribute considerate, în trecut, doar apartinand barbatilor (reflectie, cunoastere, activitate), fapt care implica modificarea raportului de autoritate si de putere dintre cele doua sexe, deteriorarea imaginii barbatului ca fiind , sintagma cauzata de ideea ca el ar fi singurul aducator de venit si singurul capabil (datorita acelor atribute) sa organizeze si sa conduca celula familiala. Din aceasta perspectiva, cariera profesionala a femeii îi dezavantajeaza clar pe barbati.

În al treilea rand, iesirea femeii din carapacea familiei implica o întrecere cu barbatii, întrecere pe care acestia nu sunt atat de siguri ca o vor castiga, în ciuda prejudecatilor si stereotipurilor care apasa cariera unei femei (de exemplu, daca are copii îsi va neglija munca,la menopauza va avea o comportare capricioasa etc.).

Un studiu reprezentativ, care reliefeaza importanta prejudecatilor legate de sex, a fost realizat de K. Deaux si T. Emswiller (1974), ce au aratat ca, în explicarea succesului în afaceri, ceea ce barbatul atribuie competentei (indiciu al cauzalitatii interne), femeia atribuie sansei (indiciu al cauzalitatii externe).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.