Modificari legislative privind drepturile de folosinta a bunurilor

Trimis la data: 2012-05-15 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 38
Autor: Galin daniela Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a lansat in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta referitor la protectia consumatorilor la incheierea, executarea si revanzarea contractelor privind dobandirea dreptului de folosinta pe o perioada determinata a unuia sau a mai multor spatii de cazare si a contractelor pe termen lung privind dobandirea unor beneficii pentru produsele de vacanta, precum si la incheierea si executarea contractelor de schimb.

Prin proiectul legislativ se transpun in legislatia nationala prevederile Directivei 2008/122/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 14 ianuarie 2009 privind protectia consumatorilor in ceea ce priveste anumite aspecte referitoare la contractele privind dreptul de folosinta a bunurilor pe durata limitata, la contractele privind produsele de vacanta cu drept de folosinta pe termen lung, precum si la contractele de revanzare si de schimb.

Actul normativ european aduce o serie de noutati fata de reglementarea precedenta. Astfel, prin noua reglementare se urmareste armonizarea completa pentru a se asigura acelasi nivel ridicat de protectie a intereselor economice pentru toti consumatorii din Uniunea Europeana si pentru crearea unei veritabile piete interne. Cu toate acestea, directiva permite o abordare flexibila, oferind Statelor Membre atat posibilitatea sa aleaga modalitatea de aplicare a anumitor prevederi ale acesteia, cat si sa emita reglementari proprii pentru aspectele nearmonizate de directiva, asa cum rezulta din punctul 3 din preambulul Directivei.

Directiva 2008/122/CE si, implicit, proiectul de ordonanta, au o sfera mai larga de aplicare, comparativ cu actul normativ precedent. Astfel sub incidenta noii reglementari intra patru tipuri de contracte, respectiv:
- contractul privind dobandirea dreptului de folosinta pe o perioada determinata a unuia sau a mai multor spatii de cazare;
- contractul pe termen lung privind dobandirea unor beneficii pentru produsele de vacanta;
- contractul de revanzare;
- contractul de schimb.

Alte aspecte importante reglementate prin proiectul de Ordonanta sunt:
- prevederi mai detaliate cu privire la obligatiile comerciantilor de a transmite informatii la nivel precontractual. Obligatia comerciantului de a furniza consumatorului informatiile precontractuale prin intermediul unui formular standardizat. Astfel, consumatorii vor primi, inainte de semnarea unui contract, un formular standard care cuprinde informatii care sa le permita acestora sa compare mai multe oferte pentru a putea lua o decizie informata cu privire la eventuala incheiere a unui contract ce intra sub incidenta noii reglementari;

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.