Modificarile amnezice

Trimis la data: 2006-02-21
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.25 / 10
Downloads: 114
Autor: Simona
Dimensiune: 8kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Modificările amnezice sunt considerate de mult timp ca fiind unul dintre elementele componente importante ale transei hipnotice dintre acestia ”amnezia” este fenomenul cel mai frecvent,de asemenea,reamintirea unor evenimente uitate,fenomen asociat regresiei de varsta precum si o serie de modificari numerice care pot fi grupate sub numele de „disociatii numerice” sunt si ele intalnite in timpul transei si sunt utilizate in diverse scenarii terapeutice
Amnezia reprezinta o ”pierdere a memoriei,marcata in deosebi de imposibilitatea de a-si aminti experiente din trecut atunci cand se incearca evocarea lor” Cunostinta noastra are o capacitate scazuta de prelucrare simultana a informatilor doar 7+-2 biti.De acea o buna parte din informatiile pe care le-au acumulat in timpul vieti sunt stocate in stratul profund si inconstient al pshihismului nostru.

Chiar acumularea de informatii se poate realiza la nivel inconstient se vorbeste despre „memorie implicita”,”invatarea implicita”,” reprimarea” este unul din mechanismele de aparare psihologica prin care se instaleaza o amenzie cu scop protectiv.Unele amintiri sunt atat de puternic reprimate,incat sunt extrem de greu,daca nu chiar imposibil de reactualizat.

Psihanaliza clasica este un proces indelungat de recuparare a a amintirilor reprimate,indeosebi a celor din prima copilarie si aducerea lor in campul cunostintei sub forma unor clarificari sau „insight”-uri.Daca psihanaliza si terapiile derivate din acestia fac din insight un moment decisiv al schimari terapeutice deoarece atribuie cunostinte cel mai important rol in procesul adaptari,hipnoterapeutii accentueaza potentialul pozitiv al incosntetului.

Privit ca rezervor de resurse si de aceea recurg la amenzie ori de cate ori este posibil.Cand incostentul asimileaza noi informatii semificative in raport cu cele existente deja sau in raport cu motivatiile profunde ale pacientului,atunci acesta se poate angaja in schimari generate inconstient.

M Ericleson a afirmat deseori ca inconstientul este cea mai puternica instanta a personalitatii noastre in generarea schimbarilor si de aceea daca inconstientului pacientului i se furnizeaza o informatie adecvata in acord cu cadrul intern de referinta al acestuia si interferand cat mai putin cu mintea constenta,atunci inconstientul va genera rapid schimbari durabile.

In consecinta M.Ericleson a dezvoltat o serie de technici pentru facilitarea amneziei cu scopul de a stimula schimbarea la un nivel inconstient. Amnezia permite achizitiilor,invatariilor inconstente sa nu fie supuse limitarilor constientei. Inducand clientului o amnezie a diverselor sugestii si experiente furnizate in timpul transei,permitea inconstientului acestuia sa construiasca intre maniere creativa raspunsul sau unic la problema unica.

Atunci cand atingem un obiectiv utilizand o anumita cale aceasta experienta va bloca accesul in timpul constintii tuturor celorlalte alternative concrete posibile.De aceea,inducand amenzia unor experiente permitea inconstientului posibiltatea de a explora mult mai multe alternative decat ar fi facut-o mintea sa constienta. Dar amnezia poate fi utilizata si pentru represarea unor amintiri neplacute,traumatizate.

In astfel de cazuri nu se sugereaza disparitia definitiva a amintirilor traumatizate,ci „depozitarea lor intr-un loc sigur... de unde nu mai pot influenta viata zilnica” a pacientului. Astfel de sugestii sunt mai usor acceptate daca sa realizat deja o anumita scadere a potentialului lor traumatizant prin catharsis analiza.

In astfel de cazuri se poate sugera si o disociere amnezica intre eveniment si efect. Desi amnezia este asociata frecvent transei profunde,ea nu este totusi un fenomen spontan,automat. Sunt persoane care isi diminueaza anxietatea si-si alimenteaza un anume sentiment de autocontrol,memorand tot ce li-se intampla.

In astfel de cazuri,inducerea amenziei este foarte dificila daca nu chiar inposibila. Amnezia trebuie pusa in relatie cu motivatia clientului,cu credintele lui despre hipnoza care pot actiona ca sugestii implicte cu calitatea relatiei stabilite cu terapeutul cu calitatea sugestilor utilizate.

Oricum clicnicanul are responsabiltatea alegerii experientelor,faptelor ce vor face obiectul sugestiilor de amnezie si trebuie sa fie constient deopotriva atat de efectele benefice ale acestor sugesti cat si de posibilitatea de a influenta clientul intr-o maniera nedorita.

De cele mai multe ori „sugestiile directe privind amnezia au un efect anxiogen”. De aceea in cazul in care amnezia este abordata intr-o maniera directa,sugestiile trebuie formulate cat mai permitiv.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.