Modul de actiune a substantelor alelochimice in plante

Trimis la data: 2013-09-26 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Desi s-au fA"cut cercetA"ri amA"nunoite asupra inhibioiei cresterii de cA"tre alelochimicale (tabel), mecanismele fiziologice si moleculare cere duc la aceastA" inhibioie nu au fost studiate indeajuns. Cel mai important motiv in lipsa inoelegerii acestui mecanism de acoiune este cA" cele mai mari efecte alelopatice in condioii naturale sunt fie sinergetice, fie aditive si este dificil de studiat, modul de acoiune al fiecA"ruei substanoe in parte. Pragul de concentraoie al compusilor ce afecteazA" procesele plantei variazA" cu tipul de compus, specie si concentraoie (Rice 1987).

Efectul alelochimicalelor asupra cresterii plantelor de culturA" si asupra buruienilor au fost studiate timp indelungat. S-a constatat cA" multe alelochimicale reduc cresterea rA"dA"cinilor si lA"starilor, reduc extinderea frunzelor si determinA" ofilirea plantelor la o serie de plante de culturA" (Blum si Dalton 1985; Blum si colaboratorii 1984; Einhelling si colaboratorii; Holappa si Blum 1991; Klein si Blum 1990; Waters si Blum 1987). Diviziunea celularA" si elogaoia sunt faze senoiale in crestere si dezvoltare. In acest fel alterarea acestui proces ar avea un efect direct asupra cresterii plantelor.

O scA"dere a procesului de elongaoie in peretele celular la Oryza sativa coleoptiles datoritA" acidului ferulic, a fost corelatA" cu scA"derea cresterii la rA"sadurile de orez (Kamisaka si colaboratorii 1990; Tau si colaboratorii 1991, 1992). ScA"derea procesului de elongaoie a celulelor a fost observatA" in celulele rA"dA"cinii la castravete, tratat cu umbeliferon (Jankay si Luller, 1976) in timp ce substanoele volatile de la Salvia (cineola si camfor) reduc atat diviziunea celularA" cat si elongaoia hipocotilului de castravete (Muller, 1965). Incetinirea procesului de elonpatie a peretelui celular se datoreazA" acumulA"rii unei mari cantitA"oi de ligninA" ceea ce face pereoii celulari mai rigizi (Tau si colaboratorii 1992).

Pa langA" elongaoie unele alelochimicale cum ar fi acidul parosorbic, cumanic si scopoletina inhibA" mitoza rA"dA"cinii (Avers si Goodwin 1956). Desi aceste studii aratA" interferenoa alelochimicalelor cu diviziunea celularA" si elongaoia. Nu avem dovezi care sA" arate contribuoia acestor procese la inhibioia cresterii datoritA" substanoelor alelochimice.Interacoiune cu hormonii. De mult timp s-a observat cA" multe substanoe alelochimice interacoioneazA" cu factori care regleazA" cresterea plantelor fie sinergetic, fie aditiv in timp ce-si exercitA" propria acoiune. Diverse substanoe alelochimice albereazA" nivelurile acidului indolil-acetic prin modificarea activitA"oii oxidazei acidului indolil-acetic.

Nivelul alterat al acidului indolil-acetic a fost observat in rA"sadurile tratate cu acid ferulic (Tayal si Sharma 1985) si interacoiunea sinergeticA" intre acidul indolil-acetic si fenoli in fixarea ovA"zului si rA"sadurile de mazA"re (Tomaszewski si Thimann 1966). ScA"derea lungimii rA"dA"cinii in prezenoa acidului indolil-acetic si ferulic indicA" o naturA" autogonistA" a acidului ferulic faoA" de acidul indolil-acetic (Tayal si Sharma 1985).

S-a observat de asemenea un efect interactiv similar a fenolului si a auxinei in reglarea formA"rii rA"dA"cinilor la mangrove (Kathiresan si colaboratorii 1990). Depinzand de acoiunea lor asupra acidului indolil-acetic muloi dintre compusii fenolici sunt impA"roioi in douA" grupe (Lee si colaboratorii 1980) :

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.