Modurile de dobandire a proprietatii

Trimis la data: 2014-12-06 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 37 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Georgiana_M Dimensiune: 37kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dispozitiile legale folosesc termenul de proprietate in sensuri deosebite. De asemenea, autorii si chiar vorbirea curenta se refera la aceste sensuri diferite. Astfel (G. N. Lutescu, op.cit., p.237), termenul de proprietate poate fi inteles in sens larg, si anume ca se aplica tuturor drepturilor, de exemplu, proprietatea imobiliara si proprietatea mobiliara, proprietatea unui uzufruct, proprietatea unei creante si proprietatea intelectuala sau proprietatea incorporala. In acest sens, a fi proprietar inseamna a detine ceva in mod exclusiv si a-i da destinatia dorita, de a-l folosi dupa destinatia sa ori dupa interesul propriu avut. In acest sens, termenul de proprietate nu este folosit, in majoritatea cazurilor, cu semnificatia sa proprie, adica de drept real exclusiv, absolut si perpetuu.

Art.644-645 din Codul civil prevad ca dreptul de proprietate se poate dobandii prin urmatoarele moduri generale: succesiune, legate, conventie sau contract, traditiune, accesiune sau incorporatiune, prescriptie achizitiva sau uzucapiune, lege si ocupatiune. Asa cum pe drept cuvant s-a aratat, aceasta enumerare este criticabila. In primul rand, este incompleta deoarece unele din modurile generale de dobandire a dreptului de proprietate au fost omise, cum sunt, de pilda, posesia de buna credinta a bunurilor mobile, dobandirea in proprietate a fructelor de catre posesorul de buna credinta a bunului frugifer, hotararile judecatoresti constitutive de drepturi.

De asemenea, termenul de succesiune, fara nici o alta precizare, desemneaza, atat devolutiunea succesorala legala, cat si devolutiunea succesorala testamentara. Ori, legiuitorul ar fi fost necesar sa precizeze ca este vorba de succesiunea legala. Aceasta pentru motivul ca succesiunea testamentara este prevazuta ca mod distinct de dobandire a proprietatii, sub denumirea de legate. Legatele nu sunt altceva decat dispozitii testamentare prin care o persoana fizica dispune de bunurile sale pentru cauza de moarte. Totodata, legea prin sine insasi, nu constituie un mod separat de sine statator, de dobandire a dreptului de proprietate.

Chiar atunci cand legea instituie o prezumtie de proprietate, temeiul acelei prezumtii il constituie, in realitate, tot un fapt sau act juridic. Asa de pilda, desi uneori se afirma ca dobandirea mobilelor prin posesie de buna credinta, in conditiile articolului 1909 alin 1 C.civ., are loc ex lege, in ce ne priveste, apreciem ca dreptul de proprietate se dobandeste, si de aceasta data, in temeiul unui fapt juridic, care este tocmai posesia de buna credinta. Aceeasi solutie este valabila si in cazul dobandirii fructelor de catre posesorul de buna credinta al bunului frugifer, in situatia prevazuta de articolul 485.C.civ..

In urma acestor considerente, apreciem ca modurile generale de dobandire a dreptului de proprietate sunt urmatoarele: contractul sau conventia translativa sau constitutiva de drepturi reale; succesiunea legala; succesiunea testamentara; uzucapiunea sau prescriptia achizitiva; accesiunea; posesia de buna credinta a bunurilor mobile; dobandirea fructelor de catre posesorul de buna credinta a bunului frugifer; traditiunea si ocupatiunea.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.