Moliere - Avarul

Trimis la data: 2003-10-01
Materia: Franceza
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.64 / 10
Downloads: 16
Autor: Petru
Dimensiune: 9kb
Voturi: 803
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pornind de la premisa că o comedie trebuie şi să satirizeze, dar şi să îndrepte defectele criticare, piesele lui Moliere vor pleda pentru o atitudine morală umanistă. Scriitorul îşi va alege din inepuizabilă natură umană viciile eterne: avariţia, înfumurarea, gelozia, ignoranţa, ipohondria şi ipocrizia
De la farsa şi pictura de moravuri din Preţioasele ridicole la comedia fină din Tartuffe şi Mizantropul, Moliere îşi fundamentează şi o doctrină literară, al cărei principiu de bază este acela de a satisface gustul publicului, principiu pe care clasicismul francez îl preia din Arta poetică a lui Horatius. În baza acestei convingeri, universul comediilor lui Moliere se articulează pe o tematică diversă şi pe o tipologie largă, de la nobili sau burghezi la ţărani, de la medici la pseudosavanţi, de la risipitori la avari.

În legătură cu această ultimă opoziţie, Eugen Lovinescu se întreba retoric de ce „în literatură, ca şi în viaţă, avarul este privit cu maximă exigenţă, deşi chinuindu-şi familia, avarul n-o ruinează, ci, dimpotrivă, pe căi aspre şi dureroase, îi prepară un viitor mai bun", în vreme ce risipitorul se bucură de o mare toleranţă şi uneori de simpatia celor din jur. Criticul conchide însă că risipa este asociată cu generozitatea şi altruismul, pe când avariţia poate însemna o formă de egoism. Poate că acesta este şi motivul pentru care tipologia avarului a interesat literatura tuturor epocilor, de la antichitatea latină până la epoca modernă.

Avarul lui Moliere îşi are rădăcinile în comedia antică a autorului latin Plautus, Ulcica, în care eroul, deşi descoperă o comoară care îl face bogat, continuă să trăiască în lipsuri, cu teama dezumanizantă că ar putea fi prădat. Euclio, ca expresie a unui viciu general uman, se regăseşte în Harpagon, personajul lui Moliere, care, prin renumele autorului său, a devenit punctul de referinţă al acestei tipologii revendicate de clasicism.

Subiectul, ca al oricărei comedii, este simplu, centrat pe o singură, dar dominantă trăsătură de caracter a eroului, şi se amplifică treptat prin acumularea confuziilor care generează comicul. Pe parcursul celor cinci acte, acţiunea gravitează în jurul lui Harpagon, despre care nu ştim decât că are aproximativ şaizeci de ani, că este tatăl a doi copii, C1eante şi Elise, şi că este îndrăgostit de tânăra Mariane.

Ca orice personaj clasic, eroul lui Moliere nu este determinat în atitudinile lui de societatea contemporană, căci existenţa sa este atemporală şi aspaţială, guvernată doar de un viciu al tuturor timpurilor. În vreme ce bătrânul Harpagon, îndrăgostit de Mariane, ezită să o ceară în căsătorie la gândul că este lipsită de zestre, cei doi copii ai săi trăiesc şi ei misterul şi dramele iubirii. Elise împărtăşeşte dragostea cu Vaiere, care, pentru a o putea cere în căsătorie, devine servitorul lui Harpagon, iar Cleante este îndrăgostit chiar de Mariane, care, la rândul ei, îl iubeşte pe tânăr.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.