Molitfele Sfantului Vasile cel Mare in practica liturgica a Bisericii

Trimis la data: 2020-11-05
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.05 / 10
Downloads: 0
Autor: ionutmov
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dintre parintii capadocieni ca impodobesc calendarul Bisericii Ortodoxe, trei s-au remarcat in mod deosebit, in special prin viata aleasa, duhovniceasca si prin lucrarile lor teologice de mare profunzime. Este vorba despre Sfantul Vasile al Cezareei, mare personalitate eclesiastica, organizator desavarsit, exponent si excelent apologet al invataturii ortodoxe, " teologul Sfantului Duh ", parinte al monahismului rasaritean, reformator al Liturghiei, numit din contemporaneitate " cel Mare ", Sfantul Grigorie de Nazianz, numit si " Teologul " pentru cugetarea sa teologica rafinata si profunda, considerat ca fiind creatorul propriu-zis al poeziei crestine " in amploarea si maretia ei clasica ", si in fine, Sfantul Grigorie de Nyssa, " cel mai mare cugetator mistic crestin al secolului al IV-lea ", si " stalp al Ortodoxiei "1.

Dintre acestia amintiti mai sus, personalitatea care s-a dedicat intru totul Bisericii a fost Sfantul Vasile cel Mare, despre care Grigorie de Nyssa spunea ca este " tatal si invatatorul sau "2, iar Sfantul Grigorie de Nazianz il numea " un fel de lege a virtutii "3.
Sfantul Vasile cel Mare s-a nascut la anul 330, in Cezareea Capadociei, intr-o familie evlavioasa, renumita pentru nobletea, bogatia spirituala si credinta ei cu totul deosebita. Mama sa se numea Emilia, iar tatal sau era retorul Vasile, profesor de retorica la Neocezareea in Pont, fiu al Sf. Macrina cea Batrana si se presupune, ca a fost elev al Sf. Grigorie Taumaturgul, intrucat mama sa ii fusese ucenica acestuia din urma. Ca familia sa era o familie crestina de exceptie o arata si faptul ca aceasta a dat crestinismului sase sfinti: Vasile cel Mare, Grigorie de Nyssa, Petru de Sevasta, Macrina cea Batrana, Emilia si Macrina cea Tanara. Primii trei au ajuns episcopi, iar Macrina cea Tanara, sora sfantului Vasile si un alt frate al sau, Naucratios au fost monahi.

Sfantul Vasile cel Mare isi incepe educatia in familie sub indrumarea tatalui sau, apoi studiaza la scolile din Cezareea Capadociei, unde il cunoaste pe Sfantul Grigorie de Nazianz, apoi la Constantinopol si Atena (dupa unii Sfantul Vasile ar fi studiat si la Antiohia cu vestitul retor Libanius1), avand ca profesori, pe renumitii in epoca, Proheresiu si Himeriu. La Atena, Sfantul Vasile zaboveste cel putin cinci ani, pana prin 356-357, alaturi de el studiind si prietenul sau capadocian Grigorie de Nazianz, impreuna cu care leaga a foarte stransa prietenie, viata lor studenteasca si prietenia care i-a legat, devenind model pentru teologii si tinerii din totdeauna. Despre perioada petrecerii lor la Atena, mai tarziu, Sfantul Grigorie de Nazianz avea sa spuna ca nu cunosteau decat doua drumuri " unul care ducea la casele noastre sfinte (biserica), celalalt care ducea - catre profesorii de stiinta profana (scoala) "2.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.