Molustele, animale cu corpul moale

Trimis la data: 2007-03-26 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 1 Nota: / 10 Downloads: 3035
Autor: Sanda Dobre Dimensiune: 6kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Există cel puţin 100.000de specii actuale de moluşte. Ele se împart în trei mari grupe: 1.Gasteoropode. Din clasa Gasteropăodelor fac parte majoritatea moluştelor actuale – circa 90000 de specii. Cea mai mare parte vieţuieşte în mări şi oceane, un număr considerabil trăieşte în apele dulci şi pe uscat.

Majoritatea gasteropodelor prezintă o cochilie calcaroasă spiralată, de formă diferită.Capul este bine pronunţat, fiind dotat cu două sau patru tentacule; la melc pe perechea superioară, mai lungă, sînt amplasaţi doi ochi mici.

1.Gasteoropode.
Din clasa Gasteropăodelor fac parte majoritatea moluştelor actuale – circa 90000 de specii. Cea mai mare parte vieţuieşte în mări şi oceane, un număr considerabil trăieşte în apele dulci şi pe uscat. Majoritatea gasteropodelor prezintă o cochilie calcaroasă spiralată, de formă diferită.Capul este bine pronunţat, fiind dotat cu două sau patru tentacule; la melc pe perechea superioară, mai lungă, sînt amplasaţi doi ochi mici.

2.Bivalve.
Bivalvele sunt lipsite de cap, în schimb trunchiul este bine dezvoltat.În majoritatea lor are forme maritime; unele afundate în nisip sau mîl (scoica de rîu), altele culcate pe fundul bazinelor acvatice (scoica pectin).

Multe bivalve sînt folosite în alimentaţie – midiile, stridiile. Stridiile, de exemplu, se cresc artificial,în crescătorii.Unele specii servesc ca sursăm naturală pentru obţinerea sidefului folosit în fabricarea unor obiecte de podoabă şi toaletă, în special al nasturilor.

3.Cefalopode.
Sînt cele mai evaluate moluşte;datorită mobilităţii lor remarcabile au capacitatea de a explora zone marine întinse.Reprezentanţii tipici sînt sepiile, calmarii şi caracatiţele.La cefalopode piciorul este transformat în 8-10 tentacule, aşezate în jurul gurii;pe acestea sînt plasate numeroase ventuze puternice care servesc la fixarea şi imobilizarea prăzilor.

Cefalopodele sănt prădători active, capabili să localizeze rapid prada cu ajutorul a 2 ochi marib bine dezvoltaţi. De regulă, cefalopodele înoată lent – prin ondulaţii ritmice ale mantalei,.Fiind deranjate însă, ele trec la mişcarea reactivă: prin contractarea muşchilor mantalei, apa este ezpulzată afară cu putere din cavitatea mantială şi animalu este aruncat înapoi cu o viteză mare.

Datorită unei bune mobilităţi, majoritatea cefalopodelor şi-au micxşorat cochiliile calcaroase grele.Un caz aparte însă îl reprezintă nautilul, care are o cochilie bine dezvoltată.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.