Monarhomahii si monarhofilii

Trimis la data: 2004-01-09 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 477
Autor: Cristi P. Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Monarhomahii si monarhofilii - Monarhomahii s-au incadrat intr-o pleiada de oameni de cultura, inclusivi filozofi, din a doua jumatate a secolului al XVI-lea si pana in prima jumatate a sec al XVII-lea avand o orientare protestanta luand ca punct de plecare conceptia lui Marsilio de Padova.

Monarhomahii si monarhofilii - Prin gandirea lor ei au dorit sa stabileasca limitele puterii suveranului, sa analizeze consecintele depasirii acestor limite, combatand abuzurile regilor, tirania si dezvaluind cai justificate logic, rational impotriva acestora. Majoritatea vor valorifica ideea contractului social in formularea solutiilor preconbizate asa cum aceasta a fost imaginata de Marsilio de Padova.

Din ideile raţionaliste se va dezvolta ulterior teoria contractului social, care se fondează pe principiul presupus irefutabil, că orice contract social trebuie să fie respectat. Raporturile între puterea de stat şi indivizii care se află sub jurisdicţia sa sunt considerate ca fiind fondate pe un contract social, pe care nici una din părţi nu l-ar putea modifica, fără consimţământul celeilalte părţi.

Unul dintre deschizatorii de drum al curentului monarhomahic a fost francezul calvinist Francois Hotman, publicist francez, cel mai mare dintre fii lui pierr hotman, s-a nascut in 23 august 1524 la Paris, familia sa fiind de origine Silesiana. Numele sau a fost latinizat de Hotmanus insusi de catre alti Hotmannus si Hottmannus. Tatal sau un catolic zelos si consilier in parlamentul din Paris l-a dedicat dreptului, si l-a trimis la varsta de 15 ani la Universitatea din Orleans.

A obtinut doctoratul in 3 ani de zile si a devenit avocat la Paris. Arta avocaturii nu I-a fost pe plac, s-a reantors la studiul jurisprudentei si literaturii fiind desemnat in 1546 lector in drept roman. Tortura lui Anne Dubourg l-a facut sa adere la reforma. A fost unul dintre instigatorii principali in conspiratia Amboise. A fost un om de viata pura, evlavios.

A facut multe lucruri pentru jurisprudenta, sec al XVI-lea avand o cunostinta critica a surselor romane si un stil latin desavarsit. care a argumentat dreptul la revolutie al poporului. Alti autori au dezvoltat teoria pactului social, admitand realitatea ca la contractul tripartit participa in mod firesc urmatoarele parti: Dumnezeu, poporul si regele. Daca regele va incalca contractul, atunci poporul va putea in mod legitim sa adopte in mod gradat atitudini de aparare care vizeaza propria sa securitate: nesupunerea, apoi rezistenta si razvratirea.

O alta pozitie similara a fost cea a scotianuluii George Buchanan ( 1506- 1582) care a facut o ampla pledoarie contra absolutismului si a sustinut ideea ca legile sa emane din vointa poporului si ele sa fie respectate de toti inclusiv de suveran. In perioada sa si-a asumat fata de biserica Romei aceeasi atitudine care si-a mentinut-o Erasmos. Nu ia negat doctrinele, insa s-a considerat liber sa-I critice practicile.

Cu toate ca asculta cu interes argumentele reformei, nu a aderat la ea pana in 1553. Prima lucrare a sa in Scotia a fost poemul Somnius, o satira la adresa calugarilor franciscani si a vietii monahale in general. In ultimii ani a vietii sale s-a ocupat de doua dintre cele mai importante lucrari ale sale. Prima a fost tratatul De jure Regni apud Scales publicat in 1579. In aceasta renumita lucrare el a emanat ideea ca sursa puterii politice este poporul. O alta idee este ca regele este legat de acele conditii prin care puterea suprema a fost lasata in mainile sale si ca este in afara legii sa se opuna inclusiv pedepsirii tiranilor.

A doua lucrare a fost Istoria Scotiei ,, Rerum Scoticarum Ilistoria” terminata putin inaintea mortii sale (1579 0 si publicata in 1582. Convingerea lui era ca multe dintre doctrinele bisericii romane erau eronate, ca disciplina in biserica era cazuta intr-un stadiu avansat si depravare, ca practicile bisericii erau inumane si ca era imperativ pentru toti cei care vreau sa asculte cuvantul domnului si sa-si salveze sufletul, sa se separe de aceasta biserica.

In anul 1603 calvinistul german Johan Althusius ( 1557-1638) edita o carte intitulata ,,Politica” avand meritul de a fi explicat cel dintai faptul ca societatea isi are originile intr-un contract: ,,pactum unionis”. Althusius isi imagina un sistem de guvernare care sa limiteze puterea suveranului, sa garanteze realizarea vointei poporului contra abuzurilor si greselilor monarhului contra tiraniei. In aceasta idee, el a propus sistemul sufragiului si al eforilor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.