Monastirea Argesului de Vasile Alecsandri

Trimis la data: 2012-11-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.78 / 10
Downloads: 0
Autor: oliana
Dimensiune: 13kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Balada sau cantecul romanesc este una dintre speciile cel mai reprezentative ale literaturii populare. Denumirea provine din cuvantul latinesc "ballare" cu sensul de "a dansa". Ambii termeni au fost impusi la noi de Vasile Alecsandri. Personajele au insusiri iesite din comun si sunt prezentate in antiteza, intruchipand insusiri opuse. Actiunea baladelor este simpla si cu numar mic de personaje exemplare, prezentate, de obicei in antiteza. Monastirea Argesului are toate notele caracteristice ale unei creatii populare: caracter anonim, oral si colectiv. Monastirea Argesului este o balada populara care a fost compusa si a circulat pe cale orala.
Descoperita de Vasile Alecsandri, balada a fost tiparita pentru intaia oara in celebra culegere populara de folclor pe care i-o datora in "Poezii populare -Balade" Balada reprizinta imaginea creatorului care se jertfeste pentru cautarea, zidul parasit, zidul instabil, visul, jertfa, juramantul, sacrificiul, conflictul ctitor-mesteri, pedespsirea mesterilor, metomorfoza etc. Monastirea Argesului dezvolta tema jertfei pentru creatie, potrivit careia nimic durabil si frumos nu se poate realiza decat prin efor si sacrificiu. Intreaga balada este o imbinare ingenioasa a unsprazece motive folclorice, distribuite pe parcursul celor cinci motive ale actiunii.

Expozitiunea se gaseste in prima parte a baladei care contine motivul alegerii locului pentru zidire si motivul zidului parasit. Desfasurarea actiunii cuprinde motivul visului, al juramantului, motivul femeii destinate zidirii si motivul comuniunii omului cu natura. Punctul culminat al baladei este detinut de zidirea treptata iar deznodamantul ilustreaza motivul conflicutlui, a lui Icar si al fantanii. Simplitatea subiectului nu exclude bogatia de ideei, sentimente cat nici valoarea artistica a baladei. Mai presus de toate este insa continutul sau mitic, metafizic, fiind un produs folcloric de tip cosmogonic.

Monastirea Argesului a fost creata de oameni talentati din popular cunoscand peste 160 de variante, care releva capacitatea si forta creatoare a autorilor anonimi. Cateva versuri introductive fixeaza locul "Pe Arges in jos/Pe un mal frumos" prezentand eroii intamplarilor: Negru-Voda trece/cu tovarasi zece: Noua mesteri mari/calfe si zidari/Si Manoli zece/Care-i si intrece". Fiecare motiv este structurat in jurul unei imagini care sugereaza o anumita semnificatie. Astfel, primul motiv epic este cautarea, care are un motiv, specificat de motivul urmator, al zidului parasit.

Voievodul insotit de mesteri, cauta un "zid parasit" si neispravit", deci o constructie sau o incercare anterioara de constructie. Traducand imaginea, putem spune ca ideea ar fi urmatoarea: orice act creator trebuie sa isi caute punctul de sprijin intr-un efort anterior.
Motivul urmator, al zidului instabil "ce ziua zidea"/noaptea se surupa" sugereaz o imperfectiune a actului creator, avand drept consecinta instabilitatea creatiei, ceea ce ne trimite la motivul visului, zidurile nu vor rezista daca mesterii nu vor face o jertfa.

Vestea zidului abandonat a venit de la un simplu ciobanas care ofera informatia ca ar fi bantuit de fortele raului. Dezbaterea acestui motiv al zidului parasit sugereaza sfintirea prlui prin ridicarea unei manastirii, fiind astfel posibila invrangerea fortelor malefice. Negru-Voda hotareste construirea manastiri unica si frumoasa dar promitand mesterilor ranguri si averi dar nu inainte sa-i ameninte cu moartea in cazul nereusitei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.