Moneda electronica si transferurile electronice de fonduri

Trimis la data: 2015-04-09 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 35 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Amalia_S Dimensiune: 354kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Moneda electronica a fost definita de Banca de Reglementari Internationale1 ca fiind corespondenta sistemelor electronice de depozit, in unitati de valoare monetara, ce se afla in posesia consumatorului care o utilizeaza in realizarea operatiilor financiare. Aceste sisteme sunt materializate in doua forme: port-moneda electronica (stored-value cardurile) si moneda virtuala (digital cash).

Port-moneda electronica (cardul) permite efectuarea platilor dintr-o rezerva de fonduri, constituita in prealabil si materializata intr-un cont. Rezerva poate fi debitata de catre comerciant la cumparaturi. Este utilizata, in principal, in comertul en-detail, nu poate fi acceptata decat de un singur prestatar si are utilizari multiple.
Moneda virtuala presupune existenta unui soft care permite efectuarea de plati pe retele deschise si in special pe Internet. In acest caz, rezerva de fonduri este constituita si stocata in prealabil pe un computer, dar nu este materializata.

Aceste sisteme, care la inceput au trezit putin interes in SUA, beneficiaza, in contextul evolutiilor tehnologice recente si de dezvoltare a Internetului, de un interes nou. Majoritatea proiectelor care se deruleaza in prezent se ocupa de sistemele de plati electronice aplicabile pietelor en-detail2, care se bazeaza pe port-moneda electronica si moneda virtuala. Definitia Bancii de Reglementari Internationale prezinta un avantaj major: inspira incredere. Sistemele de plati pe Internet pot fi considerate viabile numai daca sunt sigure, fiabile si securizate.

Aceste conditii au orientat solutiile existente catre integrarea tranzactiilor de plati efectuate pe retele deschise in sistemele bancare (in acest scop bancile detin o infrastructura sofisticata, ce reduce riscul comercial si financiar).Legat de aceste aplicatii piata necesita prezenta unor organisme intermediare (aliate bancilor), care vor furniza servicii si programe sofisticate (inclusiv criptografie) pentru prelucrarea tranzactiilor (autentificarea partilor implicate in tranzactii, executarea operatiunilor, gestiunea port-monedei virtuale).
Banii electronici inlesnesc un nivel de automatizare ridicat al afacerilor;

nivel de care s-au bucurat, in primul rand, companiile mari ale caror sisteme EDI asigura un flux de bani electronici care inlocuiesc lichiditatile din procesele financiare periferice. Pentru consumatori, banii electronici inseamna eficienta sporita in comparatie cu folosirea sumelor cash, a cecurilor si bancilor traditionale. Automatizarea face posibila realizarea operatiunilor bancare si a cumparaturilor 24 de ore din 24, in sapte zile pe saptamana doar prin intermediul unui PC legat direct la reteaua unei banci sau la alte organisme financiare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.