Moneda euro

Trimis la data: 2006-03-10
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.33 / 10
Downloads: 17
Autor: Nicoleta Luiza
Dimensiune: 233kb
Voturi: 328
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Moneda euro
Incă de la faza de proiect, ideea unei monede unice, care să deservească teritoriul statelor semnatare ale Uniunii a fost mai mult decît binevenită. Diferenţele de paritate între ţările statelor membre, povara unor calculaţii şi recalculaţii în funcţie de ţările străbătute în concediu sau în călătorii de afaceri, diferenţele de comisioane din diferitele sisteme bancare şi nu în ultimul rînd dificultatea unor proceduri care tindeau din ce în ce mai mult înspre simplificare administrativă, au făcut din ideea monedei Euro ca un simbol al Uniunii.
Moneda euro
Practic, ideea unei monede comune a apărut încă din 1968, odată cu
introducerea Uniunii Vamale. Realizarea Sistemului Monetar European, în 1979 şi semnarea, în 1986, a Actului Unic European, care a consacrat cele patru libertăţi de mişcare (a persoanelor,capitalului, serviciilor şi bunurilor) au însemnat paşi importanţi în realizarea monedei unice europene. Tratatul de la Maastricht (semnat la data de 7 februarie 1992 şi intrat în vigoare la 1 noiembrie 1993) reprezintă baza legală a monedei unice. Tratatul validează Uniunea Monetară Europeană şi stabileşte etapele de realizare a acesteia, precum şi criteriile de convergenţă pe care trebuie să le îndeplinească Statele Membre care vor să participe la zona Euro.

Moneda euro
Astfel, în 1994 au demarat pregătirile în vederea realizării monedei unice, care să înlocuiască monedele naţionale ca monedă de cont, începând cu 1999, şi fizic, din 2002. Moneda va deveni astfel una din modalităţile prin care se demonstrează că unitatea este mai puternică decît diversitatea în spaţiul european, simbol al apartenenţei la acelaşi sistem şi punct de reper pentru orizontul unor interese comune.

2. Istoricul monedei
Moneda euro
a. Denumire

Dacă pînă acum cîţiva ani, numele generic pentru moneda europeană
era ECU-ul (European Currency Unit), în ultimul timp (şi realitatea ne demonstrează acest lucru), numele care s-a impus atît pe piaţă, cît şi în conştiinţa oamenilor este cel de euro. Ecu-ul nu a constituit niciodată reprezentarea unei monede propriu-zise, ci era doar o unitate de măsură monetară, un nume generic care fluctua în raport cu monedele ţărilor europene. Insa el a constituit, cu siguranţă, una din etapele hotărîtoare care au dus la apariţia monedei unice europene.

Moneda euro
In mod oficial, de la 1 ianuarie 1999, ECU a fost înlocuit cu EURO, la o paritate de 1:1. Diferenţa faţă de ECU este că, de acum înainte, orice schimb de monede intre statele care au adoptat moneda unică se face la o rată fixă. Astfel, rata de schimb pentru monedele care intra în grupul euro va rămîne aceeaşi prin definiţie.

Moneda euro
Euro are şi un simbol (€) inspirat din litera grecească epsilon, avînd ca punct de reper leagănul civilizaţiei europene. La nivel grafic, reprezentarea este apropiată de litera E, cu două linii paralele la mijloc, făcînd referire la prima literă din cuvîntul cheie .Europa..

b. Alegerea numelui
Autorii Tratatului de la Maastricht nu au ales un nume pentru viitoarea monedă. Este adevărat ca ECU a fost menţionat de multe ori, dar lipsa de armonie din scrierea lui arată natura provizorie a acestui nume. Au existat cîteva motive obiective pentru alegerea numelui. De fapt, a existat chiar o nevoie privind:
• accentuarea diferenţei majore dintre viitoarea monedă unică europeană şi rolul de punct de referinţă comun pe care ECU l-a jucat pînă acum
• evitarea asimilării psihologice a unei monede slabe de către noua monedă (ECU a pierdut 40% din valoare faţă de marca germană între 1979 si 1995)
• găsirea unui nume care să nu fie doar un acronim (ECU însemna .European currency unit.) şi care să nu dea naştere la dificultăţi de pronunţie în vreuna din limbile Comunităţii.

Moneda euro
Dupa cîteva luni de discuţii, Consiliul European de la Madrid a decis în decembrie 1995 numele viitoarei monede - .euro.. Este uşor de pronunţat în toate limbile Comunităţii si a obţinut cele mai bune rezultate în toate sondajele de opinie. Apar astfel scrieri în alfabetul latin şi grecesc pe bancnote şi - din motive de spaţiu - numai alfabet latin pe partea comună a monedelor de 1 şi 2 euro.
In octombrie 1996, Ministerele de finanţe au căzut de acord asupra subdivizării monedei în 100 de cenţi. Decizia a fost luată prin adoptarea Hotărîrii nr. 947/98 în mai 1998.

Moneda euro
In conformitate cu prevederile Hotărîrii, definiţia .centului. nu impune nici o restricţie privind folosirea altor variante ale acestui termen în limbajul uzual. Această flexibilitate include şi folosirea termenului .centime. în franceză, pentru a evita discordanţa în exprimare (de exemplu .trois cents cent.).

c. Baza legală
Baza legală a monedei europene este constituită de Articolul 106 al
Tratatului prin care Comisia Europeană păstrează tradiţia istorică de separare a emiterii bancnotelor Euro, chestiune care ţine de Banca Centrală, şi cea a monedelor, pentru care sunt responsabile ministerele de finanţe. Astfel, Banca Centrală Europeană va emite şi va autoriza punerea în circulaţie a bancnotelor de către băncile centrale, iar Statele Membre vor emite monedele; .

Moneda euro
Banca Centrală Europeană va hotărî cantitatea emisă.. După o analiză făcută împreună cu Banca Centrală Europeană, Consiliul European are sarcina de a armoniza .valorile şi specificaţiile tehnice ale tuturor monedelor care vor intra in circulaţie.. Are deci puterea de a decide tipul monedelor, caracteristicile tehnice şi valoarea; intervenţia Băncii Centrale Europene este menită să controleze cantităţile care vor fi produse, fiind sarcina ei de a supraveghea toate emisiunile monetare.

3.Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană este cea mai nouă instituţie a Uniunii Europene şi reprezintă pilonul central al Uniunii Economice şi Monetare. A fost înfiinţată oficial la data de 1.06.1998. Împreună cu băncile centrale ale celor 15 state membre UE, BCE face parte din Sistemul European de Bănci Centrale (SEBC), al cărui ţel principal este menţinerea stabilităţii preţurilor. Principalele sarcini ale BCE includ definirea şi punerea în practică a politicii monetare pentru zona Euro, realizarea de tranzacţii internaţionale în devize, păstrarea şi administrarea rezervelor valutare ale statelor membre.

Moneda euro
Trebuie să promoveze utilizarea eficientă a sistemelor de plată şi să contribuie la activitatea autorităţilor naţionale cu atribuţii în supervizarea instituţiilor de creditare şi în asigurarea stabilităţii sistemului financiar. Băncile centrale din statele neparticipante la zona Euro au un statut special ce le permite a avea o politică monetară naţională, fără a avea dreptul de a se implica în deciziile de politică monetară comunitară sau punerea lor în practică pentru zona Euro.

Moneda euro
Banca Centrală Europeană (BCE) şi băncile centrale naţionale sînt pe deplin independente faţă de instituţiile politice şi private ale statelor membre, precum şi faţă de cele comunitare. BCE raportează Consiliului European şi Parlamentului European despre activităţile sale. Parlamentul poate chiar să invite membri ai Comitetului Executiv să dea explicaţii asupra deciziilor de politică monetară ale BCE.

Moneda euro
Care sînt atribuţiile Băncii Centrale Europene?
Principalele sarcini ale BCE includ:
• definirea şi punerea în practică a politicii monetare pentru zona Euro,
• realizarea de tranzacţii internaţionale în devize,
• păstrarea şi administrarea rezervelor valutare ale statelor membre
• promovarea utilizării eficiente a sistemelor de plată
• cooperarea cu autorităţile naţionale cu atribuţii în supervizarea instituţiilor de creditare şi în asigurarea stabilităţii sistemului financiar

Moneda euro
4. Ce este Sistemul European de Bănci Centrale (SEBC)?
Sistemul European de Bănci Centrale (SEBC) este compus din Banca Centrală Europeană (BCE) şi toate celelalte bănci centrale naţionale ale statelor membre. Ţelul principal al acestui sistem este menţinerea stabilităţii preţurilor.
SEBC este guvernat de structurile de decizie ale BCE, şi anume:
• Comitetul Executiv este compus din Preşedintele BCE, Vice- Preşedintele ei şi alţi patru membri;
• Consiliul Director, compus din membrii Comitetului Executiv şi din guvernatorii băncilor centrale naţionale din statele zonei Euro;
• Consiliul General, compus din Preşedintele şi Vice- Preşedintele BCE, precum şi din guvernatorii băncilor centrale din toate statele membre UE.

Moneda euro
Băncile centrale din statele neparticipante la zona Euro au un statut special ce le permite a avea o politică monetară naţională, fără a avea dreptul de a se implica în deciziile de politică monetară sau în punerea lor în practică pentru zona Euro.

Cele două hotărîri din 3 mai 1998
Hotărîrea nr. 974/98 a Consiliului privind introducerea monedei Euro, adoptată la o zi după ce s-a finalizat lista cu Statele Membre participante, este un supliment la prevederile Tratatului prin autorizarea Statelor Membre să emită monede euro sau cenţi şi să confere un statul legal acestor ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.