Moneda si sistemul bancar

Trimis la data: 2015-02-28 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Aura_I Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Masa monetara reprezinta un indicator care reprezinta toate instrumentele de plata ce exista la un moment dat intr-o economie. La nivelul economiei persoanele fizice si juridice apartin atat sectorului bancar cat si nebancar, de aceea in acest indicator sunt incluse toate instrumentele de plata pe care le detine populatia si agentii economici la un moment dat in cadrul economiei. Masurarea masei monetare se efectueaza prin diferite modalitati una dintre care este calcularea agregatelor monetare de catre Banca Centrala. Sunt stabilite unele criterii dupa care se efectueaza structurarea indicatorilor si agregatelor monetare. Aceste criterii vizeaza urmatoarele sfere:

Moneda efectiva reprezinta activul cel mai lichid, fiind una din componentele de baza ale masei monetare. Acest activ astazi isi pierde din importanta din simplul motiv ca atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice sunt adepti pentru moneda electronica si tot mai putini poarta in portmoneul sau bani numerar.
Moneda de cont - disponibilitatile in conturile curente sau la vedere.

Detinatorii cardurilor se folosesc de aceste disponibilitati reprezentand tot aceeasi lichiditate ca si numerarul, fara riscuri suplimentare la plata, in afara de deprecierea monedei nationale care se poate rasfrange si asupra detinatorilor disponibilitatilor in conturile curente sau la vedere.Depozitele la termen si in vederea economisirii ce sunt constituite la banci si in casele de economii. Ele pot fi retrase dupa un preaviz la banca sau la asociatia de economii, insa gradul de lichiditate ale acestor componente ale masei monetare sunt de un nivel scazut.

Alte active - activele plasate in diferite titluri, emise si puse in circulatie pe piata financiar-monetara, reprezentand deficiente la momentul cand persoanele ar avea nevoie imediat de lichiditati fiind influentati de diferiti factori in procesul transformarii titlurilor sau creantelor in instrumente imediat lichide.
Caracteristica generala a agregatelor masei monetare.

In majoritatea tarilor cu economie de piata in calitate de mecanism de reglare a masei monetare sunt utilizate agregatele monetare. Agregate monetare reprezinta un indicatori ce caracterizeaza marimea si structura masei monetare. Toate activele ce figureaza intr-un agregat monetar au acelasi nivel de lichiditate. Indicatorii sau agregatele monetare sunt stabilite in dependenta de urmatoarele criterii: eficacitatea agregatelor monetare, pot fi controlati si existenta evidentei statistice. In Republica Moldova se folosesc urmatoarele patru agregate monetare:
M0 - mijloacele banes

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.