Moneda unica si unificarea europeana

Trimis la data: 2007-04-25
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 7.37 / 10
Downloads: 12
Autor: Alice
Dimensiune: 158kb
Voturi: 150
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Moneda unica si unificarea europeana
Aspiraţia spre o Europă unită este veche; îngropaţi în praful istoriei necunoscute şi al uitării nedrepte, mult mai bătrâni decât ne-am fi putut aştepta, îi regăsim pe primii părinţi ai acestei idei. Tentative de unificare a naţiunilor europene au existat încă dinaintea apariţiei statelor naţionale moderne. Acum trei mii de ani, Europa era dominată de celţi, iar mai târziu a fost cucerită şi condusă de Imperiul Roman, centrat în Meditarană.
Moneda unica si unificarea europeana
Aceste uniuni timpurii au fost create cu forţa. Impreiul Franc al lui Carol cel Mare şi Sfântul Imperiu Roman au unit zone întinse sub o singură administraţie pentru sute ani. Uniunea vamală a lui Napoleon şi mai recentele cuceriri ale Germaniei naziste din anii 1940 au avut doar o existenţă tranzitorie. Napoleon I mărturisea, ca argument al campaniilor sale: “Unul dintre marile mele gânduri a fost concentrarea popoarelor, aceleaşi din punct de vedere geografic, fărâmiţate de politică şi de revoluţii. Am vrut să fac din ele un corp de naţiuni. Ar fi fost începutul, iar sfârşitul ar fi fost reuniunea acestor corpuri naţionale într-un corp universal, Asociaţiunea Europeană…

Moneda unica si unificarea europeana
În această situaţie s-ar fi găsit cele mai multe şanse de a introduce peste tot o unitate de coduri, de principii, de opinii, de sentimente, de vederi, de interese. Un cod european, o curte de casaţieeuropeană, o monedă unică, aceleaşi legi, toate râurile navigabile pentru toţi, sfârşitul războaielor, pacea lumii. Fiecare să se simtă pretutindeni ca la el acasă. Atunci, poate ar fi permis să visăm la marea familie europeană. ”

Moneda unica si unificarea europeana
În 1849 scriitorul francez Victor Hugo, la Congresul Internaţional pentru Pace de la Paris, vorbea despre momentul în care toate naţiunile continentului se vor uni într-o societate supremă şi vor forma o frăţie a Europei: “ va veni o zi în care voi, francezi, ruşi, italieni, englezi, germani, voi, toate naţiunile continentului, fără să vă pierdeţi calităţile distincte şi glorioasa voastră individualitate, veţi fonda împreună o unitate superioară şi veţi constitui fraternitatea europeană.“

Moneda unica si unificarea europeana
Europa a ramas însa profund divizata si afectata în mod deosebit de cele doua razboaie mondiale, care au izbucnit pe acest continent. Dupa primul razboi mondial, ideile si preocuparile pentru o Europa unita au fost frecvent evocate. Adunarea Societatii Natiunilor a adoptat, de exemplu, la 17 septembrie 1930, o rezolutie care hotara crearea Comisiei de Studiu pentru Uniunea Europeana. Initiativa a apartinut ministrului de externe al Frantei, Aristide Briant, care a fost si desemnat presedinte al Comisiei. Obiectivul prevazut era crearea unei organizatii europene cu caracter politic si economic. Datorita crizei internationale si evolutiei evenimentelor pe continent, ideea crearii Uniunii Europene a intrat în impas si apoi s-a renuntat la ea.

Moneda unica si unificarea europeana
Dupa cel de- al doilea razboi mondial o mare parte a economiei europene era distrusa. Chiar si în aceasta situatie ideile despre unitatea europeana au fost reluate. În 1946, Primul ministru de atunci al Marii Britanii, Winston Churchill a vorbit într-un discurs tinut la Zurich, în Elvetia, despre necesitatea crearii "statelor Unite ale Europei".În 1947 a fost lansat "Planul Marshall", în scopul reconstructiei europene. Statele Unite ale Americii au oferit ajutorul lor pentru reconstructie tuturor tarilor continentului, dar acest ajutor a fost acceptat, doar de tarile care urmau sa constituie Europa Occidentala.

Moneda unica si unificarea europeana
La sfârsitul deceniului 4 a început sa se contureze o noua diviziune a Europei dupa criteriul politico-ideologic si sistemul economico social, respectiv Europa Occidentala si Europa de Est. Contradictiile dintre ele s-au adâncit prin crearea celor doua blocuri militare -NATO (Stabilit prin Tratatul de la Waschington din1949) si ţările semnatare ale Tratatul de la Varsovia (1955). A urmat o perioada care a intrat în istorie sub denumirea de "razboi rece", încheiata abia la începutul deceniului 9. Cele doua parti ale Europei divizate - Vestul si Estul - au urmat si în domeniul economic cursuri diferite.

Moneda unica si unificarea europeana
Pentru administrarea ajutorului primit din SUA prin "Planul Marshall", aceste tari au creat în 1948 Organizatia de Cooperare Economica Europeana(OCEE). Aceasta a devenit mai târziu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care exista si în prezent , având desigur alte obiective decât cele ale organizatiei înlocuite. În 1949, 6 ţări din Estul Europei (URSS, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România, Cehoslovacia) şi fosta RDG au semnat acorduri de ajutor reciproc (CAER). Cu timpul, aceste acorduri s-au extins şi în afara graniţelor Europei, ajungând până în Cuba.

Moneda unica si unificarea europeana
Pe de altă parte, la 9 mai 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman a prezentat un plan, conceput împreună cu Jean Monnet (pe atunci sef al Organizatiei Nationale a Planificarii din Franta), prin care Franţa şi Germania hotărau să pună în comun rezervele de cărbune şi oţel şi invitau şi celelalte ţări ale Europei să li se alăture. Planul Schuman a devenit realitate la 18 aprilie 1951 prin semnarea la Paris, de către 6 ţări (Belgia, Olanda, Luxemburg, RFG, Franţa, Italia) a Tratatului instituind Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului – CECO.

Moneda unica si unificarea europeana
Cele sase tari membre ale CECO au facut un pas important în directia unei uniuni economice generale si a unei uniuni în domeniul utilizarii pasnice a energiei nucleare în 1956 , când au cazut de acord asupra unui raport în acest sens prezentat de Paul Spaak, om politic belgian un adept frecvent al unitatii europene. Aceasta întelegere a dus la semnarea Tratatului de la Roma, la data de 25 martie 1957, de catre cele sase tari, care a pus bazele Comunitatii Economice Europene (CEE) si ale Comunitatii Europene ale Energiei Atomice (EURATOM).

Astfel s-au nascut cele trei Comunitati Europene. La început, CECO, pe de o parte, CEE si EURATOM, pe de alta parte, aveau institutii proprii. În 1967, ele s-au unit functionând sub denumirea de Comunitatile Europene, sau Comunitatea Europeana, cu institutii comune, unice. Progresul economic evident al Comunităţii Economice Europene a determinat Marea Britanie să solicite, în mai 1967, aderarea sa la Comunitate. Marea Britanie a fost urmată de Danemarca, Irlanda, Norvegia. Această procedură de aderare, începută în 1970, s-a finalizat prin semnarea Tratatului de aderare la Comunităţile Europene de către 3 dintre cele 4 state care au depus cerere: Marea Britanie, Danemarca şi Irlanda. Norvegia a refuzat, prin referendum, să devină stat membru al Comunităţilor.

Tratatul a fost semnat la Bruxelles, la 22 ianuarie 1972 şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1973. Grecia, stat asociat încă din 1961 la CEE, a solicitat, la rândul său, să devină stat membru. În ciuda diferenţelor de Nile economic, Tratatul de aderare a Greciei la UE a fost semnat la Atena, la 28 mai 1979 şi a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 1981. Această extindere a fost urmată de aderarea Spaniei şi Portugaliei, în 1986. Între timp, CEE a început să joace un rol tot mai important pe plan internaţional.

După căderea zidului Berlinului , în noiembrie 1989, situaţia politică în Europa s-a schimbat din temelii, ducând la reunificarea Germaniei în 1990 şi la instalarea regimurilor democratice din ţările din centrul şi estul Europei.
În acelaşi timp, la nivelul Comunităţilor Europene au avut loc schimbări, astfel încât a fost necesară adoptarea unui nou document, Tratatul de la Maastricht, intrat în vigoare la 1 noiembrie 1993.

Tratatul a modificat si extins tratatul pe baza caruia s-a stabilit Comunitatea Economica Europeana (CEE). Tratatul a prevazut si schimbarea denumirii din Comunitatea Economica Europeana în Uniunea Europeana (UE).

Tratatul de la Masstricht este un fel de constitutie pentru UE.

Prin Tratatul asupra Uniunii Europene cetatenii statelor membre devin în mod liber cetateni ai Uniunii, cu urmatoarele drepturi:
- sa se deplaseze si sa-si stabileasca domiciliul în mod liber pe teritoriul statelor membre;
- sa voteze si sa candideze la alegerile municipale si europene care se desfasoara în statul în care îsi are fiecare domiciliul,
- sa fie protejat de autoritatile diplomatice si consulare ale oricarui stat membru;
- sa se adreseze parlamentului si avocatului poporului.

În ianuarie 1995 adera înca trei tari - Austria, ...
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.