Monedele internationale

Trimis la data: 2015-06-03 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Sorin_P Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pana la Primul Razboi Mondial sistemele monetare s-au bazat pe etalonul aur-moneda stabilindu-se prin lege continutul in aur al unitatii monetare, dupa acesta aurul a fost exclus din circulatia interna, locul lui fiind luat de monedele divizionare, de bancnote sau de banii scripturali.
Conferinta Internationala din 1944 a pus bazele primului sistem monetar international care a avut ca principal scop promovarea operarii monetare intre state. Pentru functionarea sistemului monetar s-au creat 2 institutii financiare internationale si anume:

Locul aurului este luat de drepturile speciale de tragere (DST) care reprezinta unitatea monetara de cont international.
Drepturile speciale de tragere (DST) sunt monede de cont convertibile in aur, fiind atat etalon, mijloc de plata conventional, cat si instrument de rezerva alaturi de celelalte valute convertibile, fiind emise de fondul monetar international in transe periodice alocate in conturile tarilor membre in raport de cota de participare la fond.

Valoarea acestei monede a fost stabilita in functie de un cos valutar alcatuit din monedele tarilor cu o pozitie considerabila in exporturile mondiale. In platile internationale aceasta moneda circula numai la nivelul Bancilor centrale apartinand statelor membre ale fondului monetar international, fiind interzisa circulatia acestor bani intre persoane particulare. In 1979 a fost pusa in circulatie moneda ECU, valoarea acestei monede se stabileste deasemeni tot printr-un cos valutar format din valutele tarilor membre ale UE.

Aceasta moneda este utilizata atat ca instrument de rezerva cat si ca mijloc de plata intre bancile centrale din tarile comunitare. Dupa 1989 aceasta moneda a fost utilizata pt a acoperii emisiunea de obligatiuni pe piata europeana dupa dolar si marca.
Un moment important in dezvoltarea monetara din 1992 cand 12 tari membre ale comunitatii au format Uniunea Europeana. Cu aceasta ocazie s-a cazut de acord asupra tratatului cu privire la uniunea economica monetara si introducerea monedei unice.

Reuniunea de la Madrid din dec 1995 a adoptat denumirea monedei unice ca fiind EURO, inlocuind vechea moneda comunitara ECU. Practic pt lansarea monedei Euro au fost parcurseurmatoarele etape:
a) La inceputul anului 1998 au fost selectionate din 15 tari membre ale UE, acelea care indeplineau conditiile de convergenta (moneda stabila, economie dezvolata etc.)
b) De la 1 ian 1999 s-au stabilit ratele de schimb dintre euro si devizele tarilor dezvoltate. Cu aceasta data toate prevederile contractuale cu privire la ECU dispar si sunt inlocuite cu euro.

La 1 ian 2002 s-au pus in circulatie biletele si monedele euro care au circulat in paralel cu monedele nationale dupa care euro a devenit singurul mijloc de plata. Faptul ca a devenit singurul mijloc de plata a creat unele probleme si in tarile cu o economie dezvoltata, astefel trecerea Germaniei de la marca la euro a insemnat o crestere a costului vietii intrucat paritatea a fost stabilita in mod diferit intre creanta si datorii. Prin trecerea la moneda unica euro dispar fluctuatiile imprevizibile legate de evolutia cursului de schimb al monedelor internationale in interiorul UE.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.