Monitorizarea intensitatii radiatiei solare

Trimis la data: 2012-02-22
Materia: Astronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 8.57 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristi90
Dimensiune: 570kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Monitorizarea factorilor de mediu reprezinta activitatea de supraveghere, prognoza, avertizar si intervensiile in vederea evaluarii sistematice a dinamicii caracteristicilor calitative, in scopul cunoasterii starii de calitate si a semnificatiei ecologice a acestora, a evolutiei si implicatiilor sociale ale schimbarilor de produse, urmate de masurile care se impun.Nivelul intensitatii radiatiei solare, in afara limitelor atmosferei, este relativ constant, a fost dnumit constanta solara si aceasta valoare a fost determinata experimental prin masuratori cu tehnologie specifica satelitilor, obtinandu-se o valoare de cca, 1350...1366 Wam2.
De la limita atmosferei, pana la suprafata terestra, intensitatea radiatiei solare se reuce datorita catorva efect cunoscute (refluxie, absortie), iar valoarea intensitatii radiatiei solare, la nivelul solului, prezinta valori diferite, in functie de:Pozitia geografica (latitudine, longitudine, altitudine);Conditii meteorologice;Prezenta sau absenta poluarii;

Exista doua tipuri de radiatie solara, care se manifesta la nivelul solului si anume radiatia directa si radiatia difuza, suma dintre cele doua reprezentand radiatia totala.
In continuare va fi prezentat un sistem original de monitorizare a intensitatii radiatiei solare, realizat pentru a masura si a permite calculul intensitatii tuturor celor trei tipuri de radiatie solara. Acest sistem de monitorizare a fost implementat in localitatea Cluj Napoca, la sediul Facultatii de Mecanica.

Senzori
Un piranometru este un instrument folosit pentru masurarea intensitatii radiatiei solare difuze, fiind un senzor care este proiectat pentru a masura densitatea liniilor de forta (Wam2) de la un camp vizual de 1800C.Pentru masurarea intensitatii radiatiei solare totale si difuye, au fost utilizate doua piranometre de tip CMP3, ale companiei Kipp& Zonen din Olanda.

Unul a fost utilizat pentru determinarea intensitatii radiatiei totale, iar celalalt ( umbrit in timpul realizarii experimentelor), a fost utilizat pentru determinarea intensitatii radiatiei solare difuze.In figura 1 este prezentat modelul 3D al unui piranometru, iar in figura 2, schema constructiva a unui piranometru.

Cele doua tensiuni electrice, proportionale cu valorile intensitatilor radiatiei solare, reprezenttnd marimile de iesire ale celor doua piranometre, sunt convertite in valorile efective ale intensitatilor radiatiei solare totale, respectiv difuze, in modulul electronic de conversie si apoi sunt inregistrate in memoria MC. Este realizata de asemenea transmiterea valorilor inregistrate, la un calculator compatibil IBM-PC, un sistem de operare Linux, prin interfata serialaCOM. Intensitatea radiatiei solare totale, a fost notata cu I0, iar intensitatea radiatiei solare difuze, cu I1.

Prezentarea calculatorului, utilizat ca server, este obligatorie, deoarece s-a urmarit monitoizarea de la distanta prin internet.
Aplicatia de monitorizare prin internet a intensitatii radiatiei solare, cuprinde mai milte programe de calcul.

Functiile realizate de programele componente ale aplicatiei de monitorizare sunt:
-Stocarea intr-o baza de date a valorilor intensitatilor radiatiei solare cititate de piranometru si de microcontroler;
-Citirea intensitatilor radiatiei solare din baza de date;
-Aisarea marimilor citite din baza de date, pe un panou virtual de monitorizare, realizat sub forma unei pagini web;
-Reprezentarea grafica a variatiei marimilor monitorizate;

Baza de date, notata pe figura 3 cu BD, conceputa in vederea stocarii valorilor parametrilor masurati, este de tip MySQL, si permite interogarea prin internet.Structura tabelului utilizat pentru stocarea datelor in baza de date, este prezentata in figura 5.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.