Monitorul

Trimis la data: 2003-09-24 Materia: Informatica Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Nicu Manescu Dimensiune: 54kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Monitorul este un dispozitiv de ieşire care afişează imagini şi text. Ca orice altă componentă a calculatorului el primeşte informaţii de la o sursă de date. În cazul acesta el primeşte informaţia de la placa video care la unele calculatoare este inclusă în placa de bază, dar în general este o placă de extensie. Exista mai multe tipuri de monitoare: cu tub (CRT), cu cristale lichide (LCD), cu plasmă.

Monitoarele CRT sunt alcătuite dintr-un tub care are la un capăt un tun cu electroni. La celălalt capăt el are un ecran cu un înveliş de fosfor. El funcţionează pe baza bombardării ecranului cu electroni astfel afişîndu-se punctele de diferite culori numite pixeli.

În momentul în care pelicula de fosfor este bombardată de electroni ea emite lumină, dar această lumină durează foarte puţin şi deci ecranul trebuie bombardat în continuare acest proces numindu-se reafişare. O proprietate a monitoarelor este rata de reafişare care se mai numeşte şi frecvenţă. Majoritatea monitoarelor au o rată de reafişare de aproximativ 70Hz adică el afişează 70 de imagini pe secundă.

Monitoarele CRT sunt de două tipuri: unele bombate care deformează uşor imaginea şi unele cu tehnologie Trinitron care sunt curbate pe orizontală dar plate pe verticală. Cele Trinitron oferă o calitate a imaginii mult mai bună, dar din păcate realizarea lor costă mai mult şi astfel ele devin mai scumpe.

Monitoarele LCD au în general o rezoluţie mai slabă decât cele CRT, dar nu emit radiaţii si consumă mult mai puţin (aproximativ 5 watt faţă de 100 watt la cele cu tub) ceea ce le face mai scumpe. Acestea au o tehnologie diferită de funcţionare: un fascicul de lumină trece prin filtre speciale care o transforma în culorile roşu, verde sau albastru, iar electricitatea le direcţionează la fiecare celulă.

Aceste celule conţin câte 3 pixeli care au valorile culorilor roşu, verde şi albastru (RGB). În general monitoarele cu ecran plat sunt folosite la laptopuri pentru că ocupă mult mai puţin spaţiu, dar producătorii de monitoare au preluat tehnologia şi au realizat monitoare LCD şi pentru desktop-uri.

Diagonala ecranului la monitoarele LCD poate ajunge până la 42 inch în timp ce la monitoarele CRT ajunge până la 21 inch. În general rezoluţia la ambele monitoare poate ajunge până la 1280x1024 de pixeli, dar sunt şi monitoare performante care pot ajunge până la rezoluţia de 1600x1280 de pixeli. Tehnologiile de realizare a ecranelor LCD au la bază două tehnologii majore: DSTN si TFT.

Tehnologia DSTN (Dual-Scan Twisted Nematic) constă în utilizarea mai multor straturi. Primul este o fâşie de sticlă învelită cu un strat de oxid de metal. Materialele folosite sunt foarte transparente pentru a nu diminua calitatea imaginii. Sub acest strat este unul de electrozi care alimentează elementele necesare pentru funcţionarea monitorului. Apoi este un strat de şanţuri mici care aliniază cristalele lichide în poziţia corectă. Culorile văzute pe ecran sunt rezultatul filtrării fasciculului de lumină prin filtrul de culoare. Totuşi acest proces este lent şi de aceea la o mişcare mai rapidă a cursorului pe ecran sau la vizionarea unui film monitorul nu poate ţine pasul şi apar dâre.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.