Monografie Primaria Iasi

Trimis la data: 2013-01-01
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 108
Nota: 7.71 / 10
Downloads: 0
Autor: dangerousmind
Dimensiune: 144kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Orasul Iasi se numara printre cele mai vechi si mai importante asezari ale tarii, in care a pulsat mereu, puternic, o autentica viata romaneasca. Capitala a Moldovei, orasul a dat patrimoniului national inestimabile valori materiale si spirituale, a inscris in istoria tarii pagini glorioase, ramase durabil in constiinta poporului.
Situat in apropierea granitei de est a Romaniei, Iasul va fi dupa integrarea in Uniunea Europeana, un principal pol de dezvoltare al partii estice a Uniunii Europene.
Puternic centru universitar, cu peste 60.000 studenti anual in 5 universitati de stat si 3 universitati private (Universitatea Al. I. Cuza este si cea mai veche universitate din tara). Puternic centru cultural (sintagma de "capitala culturala a Romaniei" este frecvent utilizata) si istoric (in 2008 se vor sarbatori 600 ani de atestare documentara a Iasului). Oras cu un impresionant patrimoniu cultural si religios - peste 50 de biserici, intre care Biserica Trei Ierarhi, simbol al orasului (Nicolae Iorga spunea ca "Iasul e, inainte de toate, o biserica - biserica bisericilor trecutului nostru.").

Oras multicultural, in care activeaza numeroase Centre Culturale straine (francez, german, al Americii Latine, British Council, ) alaturi de Comunitatea Elena, Comunitatea. Italiana, Comunitatea Evreilor. Astazi Iasul este cel mai important centru social, economic si cultural al Moldovei, remarcandu-se prin trecutul lui care se amesteca remarcabil cu prezentul. Vechile cladiri, acoperite de patina timpurilor se imbina armonios cu noile constructii, orasul cunoscand o dezvoltare puternica datorita invatamantului si economiei locale. Documentul care atesta infiintarea Primariei municipiului Iasi este Legea comunala din 1864, votata de Adunarea generala a Romaniei (Parlamentul) in ziua de 9 martie 1864 si promulgata sub nr. 394 de catre Alexandru Ioan Cuza la data de 31 martie 1864.

Astfel, un nou capitol se deschidea in istoria administratiei comunale moderne prin infiintarea Primariei. Primul primar al Iasilor a fost Dimitrie Gusti care a condus municipiul in cinci mandate, de numele sau fiind legate multe din realizarile edilitare ale acelor vremuri. Actualul sediu al primariei, fostul Palat Roznovanu, este situat in inima Iasului, in apropierea celor mai semnificative monumente ale orasului. Cladirea impresionanta prin somptuozitate si fastul interioarelor, a fost construita in deceniile 7 - 10 ale sec. XVIII-lea si restaurata intre 1830 - 1833 de catre cunoscutul arhitect Johan FREYWALD, cel care a proiectat si Catedrala Mitropolitana.

In ansamblu, ca arhitectura dar si prin frescele interioare si statuile ce impodobeau in 1830 exteriorul, palatul apartine stilului neoclasic, cu elemente ornamentale electico-baroce. Pana in 1891 cand este vanduta statului,cladirea este resedinta a familiei Rosetti - Roznovanu, cea mai puternica si mai influenta familie in arena politica moldova a urbei. Fiind una din cele mai importante case ale Iasului in epoca, a gazduit numeroase personalitati si a fost martora unor evenimente istorice semnificative.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.