Monografie contabila

Trimis la data: 2011-01-18 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 34 Nota: / 10 Downloads: 3
Autor: Schiopu loredana Dimensiune: 84kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Legea nr.145/1998, reglementeaza infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Natioale pentru Ocupare si Formare Profesioala, institutie publica de interes natioal, cu personalitate juridica, ce si-a inceput in mod efectiv activitatea la data de 1 ianuarie 1999. Prin Ordonanta de Urgenta nr.294/2000 a fost modificata si completata Legea nr.145/1998, noua denumire a institutiei fiind Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (A.N.O.F.M.). Pentru organizarea si coordonarea activitatilor specifice la nivel judetean si a municipiului Bucuresti, ANOFM are in subordine agentii constituite la nivel judetean si la cel al municipiului Bucuresti, unitati cu personalitate juridica care pot infiinta subunitati de furnizare a serviciilor de ocupare a fortei de munca.

Aflata in subordinea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Iasi organizeaza si coordoneaza, la nivel judetean, activitatea de ocupare si de formare a fortei de munca, precum si de protectie a persoanelor neincadrate in munca.

Activitatea A.J.O.F.M. Iasi se desfasoara in baza Legii nr.76/2002 privind Sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata in anul 2004 prin Legea nr.107 avand la baza liniile directoare ale Strategiei Europene de Ocupare a Fortei de Munca.

Aceste reglementari au produs schimbari radicale in utilizarea fondului de somaj prin accentul pus pe politicile de ocupare in scopul cresterii gradului de ocupare a fortei de munca si implicit reducerii somajului.

Imbinand masurile active cu cele pasive si beneficiind de sumele alocate prin bugetul asigurarilor pentru somaj, A.J.O.F.M. Iasi isi desfasoara activitatea axandu-se, in principal, pe doua directii : de popularizare a noutatilor legislative care au menirea de a crea conditii mai bune de protectie sociala persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca ;de atragere efectiva a agentilor economici pentru a beneficia de facilitatile prevazute de legislatia in vigoare.

Pentru realizarea obiectivelor sale agentia Iasi isi desfasoara activitatea cu un numar de 82 salariati . AJOFM Iasi a infiintat si are in subordine doua agentii locale cu sediile in orasele Iasi si Pascani si doua puncte de lucru amplasate in orasele Hirlau si Tirgu Frumos.
Pentru formarea si reorientarea profesionala continua a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca ,agentia, are in subordine si un centru de formare profesionala.

Istoric
Problemele de munca si de asigurari sociale erau reglementate, in tara noastra, sub diverse forme inca din secolele Xll-XlV, cand existau bresle si corporatii. In jurul anului 1890, apar modificari esentiale in domeniul muncii, prin aparitia industriei in Romania; de aici si aparitia unor acte normative cu caracter general, care aveau functia de a reglementa noile probleme (Regulamentul industriilor insalubre, Legea repaosului duminical, Legea invatamantului profesional).

Dupa primul razboi mondial, statul se vede nevoit ca, in noile conditii socio-economice, sa infiinteze o institutie care sa reglementeze problematica muncii, sa ocroteasca interesele lucratorilor. Astfel, prin decretul lege nr. 1327 din 29 martie 1920, la propunerea presedintelui Consiliului de Ministri, maresalul Alexandru Averescu, se infiinteaza Ministerul Muncii si Ocrotirilor Sociale, care avea ca unul dintre principalele scopuri ocrotirea si organizarea muncii.

In timp, atributiile care intrau in sarcina ministerului s-au largit, ministerul ocupandu-se de intocmirea si aplicarea legislatiei muncitoresti, de organizarea plasarii, de problema migratiunilor si a somajului, de invatamantul muncitoresc.

Denumirea acestei institutii a cunoscut de-a lungul timpului mai multe variante: Ministerul Muncii, Sanatatii Publice si Ocrotirilor Sociale, Ministerul Muncii, Cooperatiei si Asigurarilor Sociale, Ministerul Muncii, Sanatatii si Ocrotirilor Sociale, Comitetul de Stat pentru Probleme de Munca si Salarii.

In anul 1921, incepe sa se contureze un cadru legislativ in domeniu, o data cu aparitia "Legii pentru organizarea plasarii", urmata, ulterior, de "Legea pentru pregatirea profesionala si exercitarea meseriilor", aparuta in 1936, "Legea pentru stabilirea salariilor minimale in intreprinderile particulare, comerciale si de transporturi", in 1939 si de "Codul Muncii" din 1950.

Problema fortei de munca a fost tratata, inca de la inceput, in cadrul unor directii speciale. La infiintarea Ministerului Muncii si Octrotirilor Sociale, existau "Directia plasarii" si "Directia Meseriilor Invatamantului Muncitoresc". Dupa reorganizarea ministerului si aparitia, in 1921, a "Legii pentru organizarea plasarii", in anul 1922 s-au infiintat "Oficiile de plasare".

In 1943 se infiinteaza, in cadrul Ministerului Muncii, Sanatatii si Ocrotirilor Sociale, "Subsecretariatul de Stat al Muncii", care avea in componenta "Directia Pregatirii profesionale a invatamantului muncitoresc si caminelor de ucenici", "Directia Evidentei plasarii si indrumarii muncitorilor de orice fel, precum si a invalizilor si a vaduvelor de razboi" si, ca serviciu exterior, " Cursuri profesionale pentru ucenici" si "Oficii de indrumare".

In anul 1944, Ministerul Muncii, Sanatatii si Ocrotirilor Sociale se desparte in trei ministere, Ministerul Muncii cuprinzand "Directia Reglementarii muncii si migratiunilor", "Directia Pregatirii profesionale a invatamantului muncitoresc si caminelor de ucenici", "Directia Evidentei plasarii si indrumarii muncii", "Oficiul de studii documentare si indrumare".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.