Monopol versus piata cu concurenta perfecta

Trimis la data: 2006-03-12 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 27 Nota: / 10 Downloads: 6595
Autor: Zina_Tora Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Monopol versus piata cu concurenta perfecta
Pentru a-si putea desfasura activitatea agentii economici au nevoie de un spatiu economic care se mai numeste si piata. Aceasta reprezinta toata gama de actiuni prin care cumparatorii si vanzatorii intra in contact si schimba bunuri si servicii. In cadrul ei se formeaza pretul iar prin intermediul agentilor economici, cererea de bunuri se intalneste cu oferta.

Monopol versus piata cu concurenta perfecta
Regulatorul pietei se numeste concurenta si reprezinta confruntarea deschisa, rivalitatea dintre agentii economici vanzatori-ofertanti pentru a atrage de partea lor clientela, formata din cumparatori-solicitanti. Este o permanenta in economia de piata si se desfasuara dupa anumite reguli stabilite in mod democratic, pentru a asigura libertatea de actiune a tuturor. In cadrul sistemului de concurenta agentii economici au libertatea sa produca si sa vanda in conditiile pe care acestia le considera cele mai favorizante.

Monopol versus piata cu concurenta perfecta
Orientand agentii economici sa produca ceea ce este dorit si cerut de consumatori, la costuri cat mai reduse in conditiile date, concurenta asigura producatorilor profiturile asteptate, iar consumatorilor satisfacerea nevoilor. In functie de instrumentele luptei de concurenta-acestea fiind de natura economica si extraeconomica, concurenta poate fi: loiala sau corecta (bazata pe respectarea regulilor stabilite si caracterizata prin folosirea fara discriminare de catre vanzatori a instrumentelor permise, fiind interzise acele intelegeri care pot impiedica, restrange jocul concurentei; de exemplu obstructionarea scaderii pretului), neloiala sau incorecta (bazata pe utilizarea unor practici si metode de vanzare aflate aflate in discordanta cu normele si reglementarile in vigoare), perfecta (cand se exercita de regula intre un numar teoretic de nelimitat de producatori si consumatori, cumparatorul avand o libertate de alegere) si imperfecta (cand fie producatorii, fie consumatorii sunt in numar foarte mic, ceea ce reduce posibilitatea satisfacerii intereselor lor).

Monopol versus piata cu concurenta perfecta
Concurenta este posibila doar atunci cand preturile sunt libere iar manifestarea ei duce la: dezvoltarea productiei, imbunatatirea gradului de servire, ridicarea calitatii
bunurilor, reducerea costurilor, diminuarea preturilor de vanzare.

Monopol versus piata cu concurenta perfecta
Cu toate ca sistemul economic real de piata este unul mixt, in teoria microeconomica, exista totusi piete pur teoretice precum piata de monopol si piata cu concurenta perfecta; acestea reprezintand situatii -reper, prin analiza carora se faciliteaza intelegerea anumitor aspecte concrete de piata. Multi specialisti sustin ca monopolul este doar o simpla abstractie stiintifica, un model teoretic de analiza.

Monopol versus piata cu concurenta perfecta
John K. Galbraith a definit acest tip de piata in cateva cuvinte spunand ca „(...)datorita monopolului si suprematiei lui preturile sunt mai ridicate, iar productia este mai scazuta decat in cazul in care vanzatorii ar fi mai numerosi. Prin urmare consumatorii platesc mai mult si dispun de resurse sau servicii mai putine decat ar avea nevoie sau ar fi dorit”.

Monopol versus piata cu concurenta perfecta
Monopolul este antipodul concurentei, intrucat libera concurenta este eliminata iar oferta pentru un produs este data de un singur producator, prin urmare gradul de satisfacere al cererii este unul mic, dar facut cu un pret mare, stabilit de vanzator. Piata de monopol este definita prin faptul ca oferta unui bun este asigurata de un singur vanzator (producator), respectiv cererea este exprimata de un singur cumparator.

Monopol versus piata cu concurenta perfecta
Deci, dupa caz, pe o astfel de piata se manifesta fie dominanta producatorului (monopol) fie cea a consumatorului (monopson). Monopolul poate fi caracterizat ca fiind acea situatie de piata pe care se ofera, se vinde un bun, care nu poate fi substituit rapid si in mare masura. Altfel spus, monopolul aduce la piata un bun a carui cerere are o elasticitate incrucisata foarte slaba in raport cu preturile celorlalte bunuri.

Monopol versus piata cu concurenta perfecta
Asa ca, in timp ce pe o perioada scurta de timp, productia este optima cand Vmg=Cmg, insotit de un pret egal sau mai mare decat costul mediu variabil, pe o perioada mai larga de timp optimizarea productiei presupune respectarea principiului Vmg=Cmg, insotit de existenta unui pret mai mare sau egal cu costul total mediu. Cu toate acestea specialistii au concluzionat ca dominanta absoluta a unei firme, a unui producator asupra unei piete este o situatie vremelnica.
Spre deosebire de piata cu concurenta perfecta, in conditiile pietei de monopol, firma are posibilitatea de a alege atat pretul cat si cantitatea de bunuri ce urmeaza a fi produse si vandute. Pe piata cu concurenta perfecta, pretul este un factor exogen, firma cautand
doar cantitatea optima, insa monopolul fiind singurul furnizor, analiza formarii pretului se face doar la nivelul ramurii.

Monopol versus piata cu concurenta perfecta
Deci, cererea pentru bunul unei firme monopoliste este egala cu cererea pietei. Acest aspect are si o importanta principala: controland atat oferta cat si cererea monopolul actioneaza in interesul sau egoistic si deci, in detrimentul consumatorului. Monopolul fixeaza pretul in functie de venitul marginal. Ca urmare firma stabileste mai intai, nivelul optim al productiei, nivelul care ii asigura fie maximum de profit, fie minimum de pierdere.
Totusi exista anumiti factori ce limiteaza tendinta monopolului spre absolut:

-Existenta monopolului absolut nu poate fi sustinuta deoarece exercitarea dictatului prin fixarea pretului de monopol, determina modificarea dimensiunilor cererii pietei pentru bunul oferit, in sensul scaderii acesteia.

-Firmele care produc bunuri inlocuitoare sunt, virtuale-concurente ale monopolului; nici un monopol nu poate opri inlocuirea in consum a bunului sau cu alte bunuri

-Oricat de consolidata ar fi pozitia unui monopolist pe piata nationala, o asemenea pozitie poate fi zdruncinata de schimbarile ce intervin pe pietele regionale si internationale

-Existenta masurilor antiminopolistice (antitrust) impuse de guvern, spre exmplu fixarea unui anumit pret de catre stat pentru bunurile elementare.

De cealalta parte a frontierei se afla piata cu concurenta pura ce are ca si caracteristici: atomicitate perfecta, adica existenta unui numar mare de participanti de talie sau putere economica mica, egala sau apropiata care actioneaza independent, astfel incat nici unul dintre ei neputand influenta volumul productiei sau pretul in favoarea sa, omogenitatea produsului, motiv pentru care agentilor economici le este indiferent de la care vanzotori vor cumpara bunurile necesare, accesibilitate in ramura, libera intrarea pe piata a noilor vanzatori si cumparatori, fluiditatea, respectiv adapatarea ofertei la cerere si invers fara piedici de natura monopolistica, transparenta deplina a informatiilor in ceeea ce priveste preturile si dinamica lor, mobilitatea libera a resurselor si a factorilor de productie.

Monopol versus piata cu concurenta perfecta
Daca una dintre aceste conditii nu este indeplinita vom vorbi despre piata cu concurenta imperfecta. Consumatorii si producatorii, luati separat sunt primitori de preturi (price takers), iar comportamentele specifice ale cumparatorilor si ale vanzatorilor in raport de modificarea pretului exprima principiul rationalitatii economce, conform caruia consumatorul tinde sa maximizeze rezultatele actiunilor sale si sa minimizeze costul acestor actiuni.

Monopol versus piata cu concurenta perfecta
Pretul de echilibru pe piata cu concurenta perfecta este legat totodata si de situatia pietelor interdependente si apare spontan ca rezultat al jocului liber al fortelor pietei, in acel punct in care cantitatile cerute dintr-un bun se egalizeaza cu cele oferite. Astfel ca pe perioade foarte scurte cererea este cea care deterrmina formarea pretului, situatia optima fiind reprezentata de egalitatea Cmg=Vmg=Pret.

Monopol versus piata cu concurenta perfecta
Pe de alta parte pe termen lung oferta reprezinta factorul determinant in evolutia pretului, conditia de echilibru fiind: Cmg=P=CM (cost minim).Pe termen scurt: producatorii pot modifica dimensiunile ofertei prin schimbarea volumului de munca, iar pe termen lung pot modifica oferta si prin schimbarea capitalului fix.
Deoarece in practica nu se pot intruni simultan toate conditi

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.