Monozaharide

Trimis la data: 2013-01-05 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: septi Dimensiune: 722kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Glucidele sunt substante de baza in nutritie (zahar, amidon), reprezentand circa 2/3 din componentele unei ratii alimentare pentru un adult; ele sunt foarte raspandite in natura, prezente in toate organismele vegetale si animale. Glucidele sunt sintetizate in natura de catre plante, asimiland bioxidul de carbon din aer si apa din pamant. Sinteza are loc in partile verzi ale plantelor, (cloroplaste) care contin clorofila. Fenomenul este cunoscut sub numele de asimilatie clorofiliana, datorita rolului jucat de clorofila, si este un proces de fotosinteza catalizat de energia luminoasa.

S-a considerat ca din dioxid de carbon si apa se formeaza mai intai aldehida formica, eliberand oxigenul, iar din aceasta prin polimerizare rezulta glucoza. Mecanismul fotosintezei este insa mult mai complicat.
Cercetari recente, folosind izotopi , au pus in evidenta ca oxigenul degajat provine numai din apa si deci formarea aldehidei formice intermediar nu este posibila. Se considera in prezent ca sinteza glucidelor are la baza un proces de oxidoreducere, prin fotoliza apa fiind descompusa in hidrogen si oxigen.

De asemenea, folosind izotopi , s-a ajuns la concluzia ca dioxidul de carbon se integreaza intr-un compus organic (acid acetic sau acid glicolic) prin carboxilare si deci primul produs al fotosintezei ar fi o substanta cu trei atomi de carbon (acidul fosfogliceric). Mai de parte prin condensarea a doua molecule de trioze se obtine glucoza, iar din glucoza prin policondensare rezulta amidon, principala substanta de rezerva a plantei.

Glucidele au un rol important in organismele vegetale si animale. In regnul vegetal, pe langa rolul de substanta de rezerva (amidon), glucidele indeplinesc si un rol plastic, ca material de sustinere (celuloza, hemiceluloze), constituind uneori pana la 80 - 90 % din substanta uscata a acestora. In regnul animal, glucidele provin din alimentatie si au in special un rol energeti, desi mai putin important decat lipidele; pentru fiecare gram de substanta oxidata rezulta 4,1 calorii.

Clasificarea glucidelor:Glucidele sau zaharidele sunt substante organice cu functiuni mixte ce contin in molecula lor grupa functionala carbonil si grupa functionala hidroxil, fiind deci hidroxialdehide (aldoze) sau hidroxicetone (cetoze). Compozitia chimica la majoritatea glucidelor corespunde formulei generale si prin faptul ca in molecula lor hidrogenul si oxigenul se gasesc in proportia din apa, au fost denumite impropriu hidrati de carbon.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.