Montanologie

Trimis la data: 2010-12-17 Materia: Turism Nivel: Facultate Pagini: 46 Nota: / 10 Downloads: 91
Autor: Liviu Jurcan Dimensiune: 63kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Turismul reprezinta ansamblul activitatilor non-lucrative ale omului in afara de aria de rezidenta avand ca scop agrementul (petrecerea placuta a timpului liber).Prin recreere (lat. recreare - refacere sau reimprospatare) se intelege tot ceea ce un individ intreprinde in timpul liber pentru revitalizare. In acest context, prin timp liber desemnam timpul asupra caruia dispune absolut liber, utilizandu-l asa cum doreste el.

Calatoria este o notiune care presupune deplasarea unei persoane cu sau fara un vehicul, intre cel putin doua puncte, de plecare si de destinatie, situate in locuri diferite, cel care efectueaza calatoria purtand numele de calator. Vizita este notiunea cu intelesul cel mai apropiat de turism, indicand orice calatorie care se face cu un motiv anume, autorul ei fiind vizitatorul.

Excursia este o vizita cu durata de cel mult o zi, in timp ce turismul este o vizita in care persoana petrece cel putin o noapte intr-un loc special de gazduire situat in locul vizitat.Oferta turistica, ca element al turismului, se exprima pornind fie de la un sejur, fie de la o activitate de petrecere a timpului liber, de la un circuit pe o anumita tema sau intr-o anumita regiune, in functie de sezonul ales, clientela potentiala, retelele folosite etc.

In cazul excursiilor de aproximativ o zi, produsul turistic include intotdeauna cazarea la un locuitor, intr-un han satesc, intr-un camping rural sau intr-un sat de vacanta familial, unde se pot distinge elementele primirii si cazarii turistilor in cadrul rural.Motivatia calatoriilor turistice in zonele rurale este reprezentata de cadrul natural nealterat, de traditii si obiceiuri, de activitatile practicate in aceste areale. In practica se foloseste un singur indicator pentru a deosebi asezarile rurale de cele urbane si anume numarul de locuitori/km2, iar la nivelul Uniunii Europene asezarile rurale au o densitate de pana la 100 loc./ km2.

In tara noastra, la nivelul anului 1999 densitatea populatiei era de circa 100 loc./ km2 in regiunile N-E si S si intre 60 si 80 loc./ km2 in restul regiunilor.Turistul, prin functia lui de consumator, aduce o crestere a veniturilor localnicilor, datorita faptului ca turistii, pe langa serviciile de cazare mai solicita si servicii de alimentatie, achizitioneaza amintiri, articole cu specific local, diferite bunuri etc. In cadrul acestui impact o dimensiune importanta, in afara celei economice, o constituie dimensiunea social-culturala.

Impactul turismului montan asupra comunitatilor locale se evidentiaza prin dimensiunea extensiva, care face referire la caracteristicile localitatii, cum ar fi: rolul ei ca destinatie turistica, natura activitatii turistice, raportul turisti/rezidenti, tipuri de turisti, sezonalitate etc. In regiunile turistice, comunitatile locale trec printr-o secventa de reactie, ca urmare a dezvoltarii turismului in zona, schimbandu-si perceptiile pe masura experientei.

Raportul turisti/rezidenti ofera informatii asupra intensitatii fluxului turistic. Pot face parte din categoria turistilor toate persoanele care calatoresc intr-o serie de scopuri cum ar fi: petrecerea timpului liber, recreere, sport, misiuni, motive profesionale, realizarea de tratamente medicale, pelerinaje religioase sau de alt ordin. Pot fi inclusi, de asemenea, in randul turistilor straini nerezidenti, nationalii rezidenti, in afara de membrii echipajelor mijloacelor de transport straine aflate in reparatii sau escala si care apeleaza la serviciile de cazare - masa din acea tara, pasagerii aflati in croaziera care debarca pentru vizita tinutul etc.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.