Morfogeneza anexelor fecale

Trimis la data: 2012-02-24 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Claudia claudia Dimensiune: 214kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Paralel cu procesele de organogeneza de la nivelul ariei embrionare in stadiul tridermic, incepe si formarea elementelor anexiale necesare asigurarii nutritiei si cresterii embrionului, pe suportul celor trei foite embrionare.Vezicula ombilicala (vitelina) provine din endoblast si apare in urma strangularii cavitatii lecitocelice. Se dezvolta in aria extraembrionara si la unele specii ajunge in contact cu trofoblastul (corionul primitiv) si formeaza omfalocorionul care, pentru o scurta perioada de timp, asigura substantele nutritive necesare embriogenezei. La mamifere aceasta anexa functioneaza un timp scurt, rolul ei fiind preluat de alantoida. La pasari, persista pana la ecloziune.

Substantele nutritive sunt resorbite in parte prin intermediul epiteliului primitiv si in cea mai mare parte a endoblastului vitelin, de unde trec in reteaua sanguina ombilicala si apoi la embrion.
Amniosul deriva din ectoblast, format dintr-o singura foita, luand nastere prin scufundarea embrionului in lecitocel. Marginile depresiunii se apropie, prolifereaza si se unesc intre ele, delimitand o cavitate denumita cavitate amniotica.

Epiteliul amniotic secreta lichidul amniotic ce va umple cavitatea amniotica in care se dezvolta produsul de conceptie.Lichidul amniotic are o compozitie chimica foarte complexa.Alantoida ia nastere din endoderm, din portiunea terminala a intestinului primitiv, prin proliferarea si evaginarea intre amnios si vezicula ombilicala, pana ajunge in contact cu corionul. Concomitent cu evaginarea, intestinul primitiv antreneaza si mezodermul care va intra in contact cu somatopleura de pe fata interna a corionului.

La nivelul splanchnopleurei se formeaza vasele alantoidiene care sunt in stransa legatura cu vasele coriale. In urma contactului dintre splanchnopleura si somatopleura se formeaza circulatia definitiva sau alanto-coriala.Reteaua sanguina alantoidiana inlocuieste circulatia vitelina in aria extraembrionara si intra in contact cu reteaua din aria embrionara care a fost deservita de circulatia vitelina. In cavitatea alantoidiana se gaseste lichidul alantoidian secretat de epiteliul acesteia.

Corionul. La periferia blastulei, sub zona pelucida, se dispune un strat de celule ectoblastice. Aceste celule constituie, dupa disparitia membranei pelucide, trofoblastul sau procorionul, prin intermediul caruia, din embriotrof trec substantele nutritive.Este invelitoarea cea mai externa care, prin intermediul somatopleurei, realizeaza legaturi directe cu splanchnopleura care acopera la exterior alantoida. Pe fata externa a procorionului se dezvolta vilozitatile primare.

Odata cu dezvoltarea alantoidei, pe suprafata corionului apar vilozitatile definitive, care pe masura patrunderii in criptele mucoasei uterine, antreneaza cu ele si vasele sanguine nou-formate. In acest fel, o gama de raporturi se stabilesc intre vilozitatile coriale si endometru, raporturi care merg de la simpla apropiere a epiteliului vilozitatii si epiteliului uterin, pana la patrunderea vilozitatilor in vasele sanguine materne.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.