Morometii - caracterizarea lui Ilie Moromete

Trimis la data: 2005-04-24 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 25
Autor: Daniel vladucu Dimensiune: 111kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prima realitate scriitoricească, a rămas constantă în opera lui Marin Preda, este cea rurală, a satului românesc din Câmpia Dunării (volumele sale de nuvele), pentru ca apoi sfera să se extindă şi asupra altor medii sociale, maturitatea sa artistică ilustrându-se în romane: “Moromeţii I” - 1955; „Moromeţii II” - 1967”; „Cel mai iubit dintre pământeni,” 3 volume; „Risipitorii” - 1962; „Intrusul” -1968 „Marele singuratic” - 1972; „Delirul”-1975:

MARIN PREDA


DATE BIOGRAFICE
(1922-1980)

Prozator, eseist, dramaturg, editor, traducător, scriitorul Marin Preda a rămas nemuritor.
Născut în satul Siliştea-Gumeşti din zona teleormăneană, a pus la temelia gândirii sale scriitoriceşti noţiuni fundamentale de istorie, adevăr, realitate absolut indispensabile prozei literare realiste. Satul Siliştea-Gumeşti a fost transformat în mod miraculos de prozator într-un univers monadic, perfect închis în sine si urmând legi organice. Şi-a făcut studiile la Şcoala din Bucuresti.
Prima realitate scriitoricească, a rămas constantă în opera lui Marin Preda, este cea rurală, a satului românesc din Câmpia Dunării (volumele sale de nuvele), pentru ca apoi sfera să se extindă şi asupra altor medii sociale, maturitatea sa artistică ilustrându-se în romane: “Moromeţii I” - 1955; „Moromeţii II” - 1967”; „Cel mai iubit dintre pământeni,” 3 volume; „Risipitorii” - 1962; „Intrusul” -1968 „Marele singuratic” - 1972; „Delirul”-1975:

<-Marin Preda „Marele Singuratic”->

Satul lui Marin Preda este un univers închis, refractar la noul ce vine dinafară şi urmând ritmurile eterne ale naturii, ciclurile biologice. În ceea ce priveşte ţăranii respecta legile, tradiţiile, obiceiurile şi datinile, "glasul pământului" pune stăpânire pe întreg comportamentul lor moral.
Marin Preda excelează în oralitate, încărcată de ironie subtilă, alternând şi topind laolaltă stilul direct cu stilul indirect, dând profunzime gândului omenesc. Se remarcă o rară dexteritate a folosirii simultane a timpurilor verbale care amplifică perspectiva narativă; viziunea scenică, folosirea dialogului, simţul cosmic şi tragic, adânca observare psihologică conturează un mare prozator, realist-psihologic şi social, cu totul original.
Romancier talentat, Preda se naşte în judeţul Teleorman, în Siliştea-Gumeşti, în familia lui Tudor Călăraşu. Termină în sat şapte clase şi, între 1937-1940, este elev la Şcoala Normală din Abrud, continuată la Cristuru-Odorhei şi, după aceea, la Bucureşti. Ia examenul de capacitate, dar renunţă la şcoală. E funcţionar la Institutul de Statistică. Debutează în 1942 cu schiţa „Pârlitu”. Încurajat, publică apoi proză şi e remarcat de Eugen Lovinescu la cenaclul „Zburătorul”. În 1948, debut editorial: „Întâlnirea din pamânturi”. Tânărul nuvelist plăteşte, şi el, tribut realismului socialist, ca majoritatea scriitorilor din perioada "dictaturii proletariatului"
Prima sa capodoperă este „Moromeţii”(vol. I- 1955; vol. II-1967), carte care a fost apoi ecranizată.<-Cartea lui Emil Manu „Viata lui Marin Preda” >CARACTERIZAREA LUI ILIE MOROMETE


Romanul “Moromeţii”, scris de Marin Preda a cărui originalitate stă fără îndoială în noua viziune a lumii rurale, este unul ce prezintă foarte bine povestea unei familii de ţărani din Câmpia Dunării, mai precis din satul teleormănean Şiliştea-Gumeşti, care cunoaşte de-a lungul unui sfert din secol , o adâncă şi simbolică destrămare.
Marin Preda pleacă în construirea personajului central Ilie Moromete de la tatăl său, Tudor Călăraşu, modelul său literar: ”Scriind, totdeauna am admirat ceva, o creaţie preexistentă, care mi-a fermecat nu numai copilăria, ci maturitatea: eroul preferat, Moromete, care a existat în realitate, a fost tatăl meu. Acest sentiment a rămas stabil şi profund pentru toată viaţa.”
Ilie Moromete, aflat între “tinereţe şi bătrâneţe, când numai nenorociri sau bucurii mari mai pot schimba firea cuiva”, traversează drama ţăranului legat de vechiile rânduieli ale statului, luptând contra ameninţărilor care-l asaltează: fonicirea impozitelor, datoriile la bancă precum şi taxele pentru Nicolae la şcoală.
Ilie Moromete este singurul ţăran-filozof din literatura română, frământările sale despre soarta ţăranilor dependenţi de roadele pământului, de vreme şi de Dumnezeu sunt relevate pentru firea sa reflexivă.
Tatăl a şase copii, Moromete este capul familiei însă are probleme financiare.
Meditând asupra propriei vieţi, când părăsit de fiii cei mari, când familia sa se află în pragul destrămării, Ilie Moromete se gândeşte că greşise considerând că “lumea era aşa cum şi-o închipuia el” şi că nenorocirile sunt “numai ale altora”.
Simţindu-se singur, îşi caută liniştea pe câmp, în afara satului, unde poate vorbi cu sine însuşi, deoarece “cum să trăieşti, dacă nu eşti fericit?”
Gândurile sumbre se îndreaptă spre o autoanaliză a atitudinii de părinte; a relaţiei sale cu copiii şi se consolează:”Am făcut tot ce trebuia (…) le-am dat (…) fiecăruia ce-a vrut (…) i-am iertat mereu.”
Este un om raţional în ceea ce priveşte atitudinea luli faţă de pământ. Spre deosebire de Ion al lui Rebreanu, care era dominat de instinctual de posesiune, de lăcomie pentru pământ, Moromete nu este sclavul îmbogăţirii, ci pământul constituie pentru el simbolul libertăţii materiale şi spirituale.In comparaţie cu ceilalţi ţărani, Moromete nu are nimic de făcut atunci când toţi ceilalţi vecini ai săi sunt în casă muncind fiind preocupaţi de problema supravieţuirii. Se crează astfel ţăranul mijlocaş: nu e atât de sărac încât să fie tot timpul preocupat de problema supravieţuirii, aceasta neafectându-i personalitatea, dar nu e nici foarte bogat încât să fie duşmănit de vecinii săi mai săraci.De aceea el are timp şi disponibilitate către comunicare. Are o foarte mare plăcere de a comunica, fiind într-o continuă aşteptare a altor persoane cu care să vorbească “Stătea degeaba, nu se uita în mod deosebit, dar pe faţa lui se vedea că n-ar fi rău dacă s-ar ivi cineva…”
Când chiar nu are cu cine să vorbească sau când ajunge la concluzia că nimeni nu e demn să vorbească cu el, vorbeşte singur. Gândurile sale sunt aparent un haos total, însă el face nişte legături ce nu sunt accesibile oricui, iar aceste legături nu sunt prezentate nici de faţă cu ceilalţi, lucru ce îi determină pe săteni să îl considere un ciudat. Când vrea să pară serios, Moromete este de fapt ironic, iar când este foarte serios şi trăieşte cu intensitate, în exterior vrea să pară că se amuză. El procedează astfel în scena tăierii salcâmului, dându-i răspunsuri ironice lui Nilă deşi era un moment foarte important. Scriitorul descoperă complicaţiile necunoscute ale sufletului rural, un fel de gândire a ţăranului, în afara oricărei dorinţe de îmbogăţire. Primul semn al unor vremurilor mai grele a fost tăierea salcâmului, simbol al stabilităţii. El este incapabil de negustorie, este incapabil să facă bani stârnind nemulţumirea băieţilor săi. Moromete presat de împrejurări se hotărăşte să-l trimită pe Achim la Bucureşti, să-i ceară un împrumut, vinde lui Bălosu o parte din pământ şi locul din spatele casei.
Grija lui pentru educaţia copiilor răzbate cu tristeţe la suprafaţă şi, deşi niciodată nu s-a arătat iubitori cu ei, este limpede că le-a dorit totdeauna binele: “toată viaţa le-am spus şi i-am învăţat (…) dar pe tine să vedem dacă eşti în stare cel puţin de-atâta (…) că de mâncare e lesne, dar ce le spui? (…) şi-or să te înveţe ei pe urmă minte când oi îmbătrâni. O să-şi ştergă picioarele pe tine, că n-ai ştiut să faci din ei oameni.”

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.