Morometii

Trimis la data: 2014-02-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: cojocariu_cristina.22
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cu sigiuranta Mrin Preda a fpst este si va fi cu siguranta una dintre cele mai importante personalitati ale literaturii romanesti si international.Una dintre capodopele cele mai importante capodopere ale sale se afla romanul Morometii.
Actiunea romanului incepe cu intorcerea de la camp a familiei Moromete. Familia Moromete era numeroasa , doi adulti Iile si Catrina si sase copii , Achi, Nila , Paraschiv , Tira si Ilinca si baiatul cel mai mic , Niculae. Scena continua cu familia adunata in jurul mesei .in timpul cinei . Moromete are o discutie contradictorie cu fiul sau Nicolae referitir la dorinta mezinului de a a face o scoala si Catarina era in unele discutii cu fii sai voregi Praschiv , Nila si Achim.

Gospodaria Morometilor era solida si cu ajutorul condiucatprului ei era mentinuta intact . Gospodaroa Moromete avea doua loturi pare solida si grija conducatorului ei este s-o mentina intacta.Ilie Moromete are doua loturi, al lui si al Catrinei, si o multime de copii care sa munceasca si totusi incepe sa nu ii merga prea bine.Conflictele din familia Morometilor incep sa apara, baietii cei mari sunt din ce in ce mai porniti impotriva Catrinei dar si impotriva surorilor vitrege Tita si Ilinca intrucat ele isi faceau haine noi si mama lor le strangea zestre pentru maritis.

Un alt conflict este acela dintre Ilie Moromete si nevasata lui, deoarece Catrina il intreaba din ce in ce mai des de lotul ei de pamant dar pe care Moromete il vanduse in timpul foametei de dupa primul razboi. Barbatul ii promisese in schimb ca ii face acte pe casa ca ea sa nu ramana pe drumuri dar acesta nu se tine de cuvant.
Baietii se afla in conflict si cu tatal lor deoarece acesta nu face nimic dar pe ei ii pune la munca toata ziua. Baietii cei mari planuiesc sa plece cu oile la Bucuresti, ca sa faca bani. Datoriile familiei la banca, plata foncirii si traiul familiei deveneau din ce in ce mai apasatoare pentru Moromete care trebuia sa se descurce cumva fara sa vanda pamant.

Acesta se hotaraste sa vanda salcamul din curte, lui Tudor Balosu, dar totusi nu era impacat cu gandul dar nu avea ce face.In fata fierariei lui Iocan se afla o poiana mare unde in fiecare duminica se adunau taranii pentru a citii ziarul si a comenta politica ironic si cu umor. Moromete, Cocosila si Dumitru al lui Nae erau cei care citeau ziarul si comentau cel mai mult, Moromete era abonat la "Miscarea", Iocan la "Curentul", iar Cocosila la "Dimineata" dar daca ei veneau fara ziare insemna ca erau suparati si nu aveau chef sa vorbeasca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.