Morometii - Marin Preda

Trimis la data: 2012-12-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.20 / 10
Downloads: 0
Autor: Niko lary
Dimensiune: 15kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul "Morometii" a aparut in anul 1955 si a atras atentia asupra dimensiunii talentului scriitorului si a noutatilor pe care o reprezenta formula sa epica. Morometii reprezinta, pe aproape o mie de pagini, povestea unei familii de tarani din Campia Dunarii care cunoaste de-a lungul unui sfert de secol o adanca si simbolica destramare. Actiunea e plasata, in punctul ei initial, cu cativa ani inaintea celui de-al doilea razboi mondial, cand timpul parea foarte rabdator cu oamenii, iar viata se scurgea fara conflicte mari.
Fiind un roman,aceasta creatie este si o opera epica,deoarece modul de expunere predominant este naratiunea care se imbina cu descrierea,dialogul si monologul interior. Relatarea faptelor se face la persoana a III-a,in mod ebiectiv,autorul fiind omniscient si omniprezent,el are in mana destinul fiecarui personaj.Textul este de mare intindere si pune in miscare un numar mare de personaje printre care: Ilie Moromete si Catrina,Paraschiv,Nila si Achim,Tita,Ilinca si Niculae,COcosila. Actiunea romanului este complicata si se imparte in momente ale subiectului literar:

Expozitiunea incepe cu intoarcerea de la camp a lui Ilie Moromete impreuna cu familia sa. Apoi este prezentata familia Morometilor,una numeroasa, alcatuita din copii proveniti si din alte casatorii: Ilie Moromete – tatal, cu zece ani mai mare decat sotia sa Catrina. Tatal venise in aceasta a doua casatorie cu trei baieti, Paraschiv, Nila si Achim, carora li se adaugasera doua fete, Tita si Ilinca, si inca un baiat, Niculae, mezinul de doisprezece ani. Morometii se afla la cina, stransi in tinda, in jurul unei mese mici, joase, si rotunde. Atmosfera este tensionata fiecae dintre membrii familiei avand nemultumiri.

Catrina are unele discutii cu fii sai vitregi, Paraschiv, Nila si Achim iar tatal Moromete poarta o discutie tensionata cu fiul sau cel mic Niculae care ar fi vrut sa se duca la scoala, sa invete,dar tatal il trimitea cu oile la pascut.Intriga ne arata ca Gospodaria Morometilor pare solida si grija conducatorului ei este s-o mentina intacta. Ilie Moromete are doua loturi, al lui si al Catrinei, si o multime de copii care sa munceasca si totusi incepe sa nu ii merga prea bine.

In desfasurarea actiunii aflam ca Conflictele din familia Moromene nu inceteaza sa apara, baietii cei mari sunt din ce in ce mai porniti impotriva Catrinei dar si impotriva surorilor vitrege Tita si Ilinca intrucat ele isi faceau haine noi si mama sa le strangea zestre pentru maritis.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.