Morometii - realism si modernism

Trimis la data: 2014-05-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: bogdanflocea
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Unul dintre cei mai mari romancieri din literatura romana, Marin Preda s-a remarcat in literatura romana prin scrierea unor romane de exceptie, foarte valoroase pentru literatura romana, si publicate in timpul regimului comunist, perioada in care literatura romana era formata doar din opere ce aserveau ideologiei comuniste.
Cea mai cunoscuta lucrare a sa este "Morometii", publicata in doua volume, primul in 1955, cel de-al doilea in 1967. Aceasta ilustreaza povestea destramarii unei familii, ca un simbol al destramarii familiei traditionale romanesti din pricina schimbarilor ce afectau intreaga societate romaneasca.
Ceea ce confera unicitate operei nu este tema, ci modul in care este construit romanul si personajele sale. Folosindu-si maiestria, Marin Preda reuseste sa imbine atat curentul realist, cat si cel modern. Acest lucru a fost posibil deoarece aceste doua curente literare s-au manifestat inaintea conceperii romanului "Morometii".
Elementele specifice realismului sunt ilustrate in mare parte in ceea ce priveste compozitia, iar cele moderne le intalnim cel mai mult in constructia personajului principal. In ceea ce priveste naratorul si conflictul ce exista in roman, acestea pot fi incadrate atat in modernism, cat si in realism.

Compozitia romanului "Morometii" este specifica romanului realist. Ea este riguroasa, romanul fiind format din doua volume, primul impartindu-se la randul sau in 3 parti fiecare cu capitole. De aici lipsesc insa titlurile-sinteza. Circularitatea este de asemenea o trasatura realista pe care o intalnim aici, aceasta fiind obtinuta prin analiza si compararea incipitului si finalului operei, iar de aici observam un element comun, timpul. Tema romanului "Morometii" este de asemenea realista, deoarece are caracter social, iar prin analiza romanului, putem identifica modul in care diferite actiuni se petreceau in acea perioada de timp, de exemplu cand se jelesc mortii, cum se desfasura o cina din viata unei familii traditionale, etc.

Un element specific compozitiei romanului este conflictul. Aici, conflictul este atat trasatura modernista, cat si realista. In primul rand, este realist, deoarece apare intre personajul principal si celelalte personaje ale operei, in special cu fii cei mari, Paraschiv, Nila si Achim, iar in al doilea rand, este modern, deoarece apare si in interiorul personajului, intre dorinta de a respecta traditia si schimbarile vremii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.