Morometii - rezumat

Trimis la data: 2005-02-15
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.19 / 10
Downloads: 34
Autor: Nicu Duma
Dimensiune: 8kb
Voturi: 7792
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul începe cu întoarcerea de la câmp a lui Ilie Moromete împreuna cu familia sa. Familia Morometilor este numeroasa, alcatuita din copii proveniti si din alte casatorii: Ilie Moromete - tatal, cu zece ani mai mare decât sotia sa Catrina. Tatal venise în aceasta a doua casatorie cu trei baieti, Paraschiv, Nila si Achim, carora li se adaugasera doua fete, Tita si Ilinca, si înca un baiat, Niculae, mezinul de doisprezece ani.
MOROMETII

DE MARIN PREDA

rezumat

Romanul începe cu întoarcerea de la câmp a lui Ilie Moromete împreuna cu familia sa.

Familia Morometilor este numeroasa, alcatuita din copii proveniti si din alte casatorii: Ilie Moromete - tatal, cu zece ani mai mare decât sotia sa Catrina. Tatal venise în aceasta a doua casatorie cu trei baieti, Paraschiv, Nila si Achim, carora li se adaugasera doua fete, Tita si Ilinca, si înca un baiat, Niculae, mezinul de doisprezece ani.

Morometii se afla la cina, strânsi în tinda, în jurul unei mese mici, joase, si rotunde. Atmosfera este tensionata fiecare dintre membrii familiei având nemultumiri.

Catrina are unele discutii cu fii sai vitregi, Paraschiv, Nila si Achim iar tatal Moromete poarta o discutie tensionata cu fiul sau cel mic Niculae care ar fi vrut sa se duca la scoala, sa învete, dar tatal îl trimitea cu oile la pascut.

Gospodaria Morometilor pare solida si grija conducatorului ei este s-o mentina intacta.

Ilie Moromete are doua loturi, al lui si al Catrinei, si o multime de copii care sa munceasca si totusi începe sa nu îi merga prea bine

Conflictele din familia Morometilor încep sa apara, baietii cei mari sunt din ce în ce mai porniti împotriva Catrinei dar si împotriva surorilor vitrege Tita si Ilinca întrucât ele îsi faceau haine noi si mama lor le strângea zestre pentru maritis.

Alt conflict este acela dintre Ilie Moromete si nevasata lui, deoarece Catrina îl întreaba din ce in ce mai des de lotul ei de pamânt dar pe care Moromete îl vânduse în timpul foametei de dupa primul razboi. Barbatul îi promisese în schimb ca îi face acte pe casa ca ea sa nu ramâna pe drumuri dar acesta nu se tine de cuvânt.

Baietii se afla în conflict si cu tatal lor deoarece acesta nu face nimic dar pe ei îi pune la munca toata ziua.

Baietii cei mari planuiesc sa plece cu oile la Bucuresti, ca sa faca bani. Datoriile familiei la banca, plata foncirii si traiul familiei deveneau din ce în ce mai apasatoare pentru Moromete care trebuia sa se descurce cumva fara sa vânda pamânt.

Acesta se hotaraste sa vânda salcâmul din curte, lui Tudor Balosu, dar totusi nu era împacat cu gândul dar nu avea ce face.

În fata fierariei lui Iocan se afla o poiana mare unde în fiecare duminica se adunau taranii pentru a citii ziarul si a comenta politica ironic si cu umor. Moromete, Cocosila si Dumitru al lui Nae erau cei care citeau ziarul si comentau cel mai mult, Moromete era abonat la
"Miscarea", Iocan la "Curentul", iar Cocosila la "Dimineata" dar daca
ei veneau fara ziare insemna ca erau suparati si nu aveau chef sa
vorbeasca.

Pentru Moromete plata foncirii ramâne motiv de îngrijorare deoarece nu câstiga suficenti bani pentru a platii taxele pentru pamânt si ratele pentru împrumutul luat de la banca.

Când se întoarce de la fierarie pe prispa casei îl întâmpina cei care venisera dupa plata foncirii. Moromete în acel moment face scandal dar pâna la urma plateste o mie de lei reusind sa îi convinga ca va plati restul peste o saptamâna doua.

Începe secerisul moment în care toata familia era prezenta pe câmp si facea câte ceva, fiecare aveau sarcinile impartite. Cel mai vrednic dintre copii este cel care porneste recoltarea grânelor, ceilalti secera grâul si îl duc la capat iar tatal leaga snopii. Femeile se ocupa de mâncare pentru seceratori.

Baietii cei mari fug în Bucuresti asa cum îsi propusesera chiar daca tatal lor nu era de acord. Paraschiv, Nila si Achim fugisera cu caii, oile toti banii si cele mai bune covoare.

Vazând ca nu se mai poate descurca Moromete vinde lui Balosu un lot de pamânt si locul din spatele casei reusind astfel sa achite taxele pe foncire, datoria la banca, taxele scolare pentru Niculae si îi mai ramân si bani ca sa îsi cumpere doi cai.

În sat mai sunt familii în care conflictele se tin lant.

Conflictul dintre Tudor Balosu si fica lui Polina pentru ca aceasta fugise cu un baiat sarac din sat, Birica, cu care tatal nu este de acord. Fata tinea foarte mult la Birica, îl pune pe acesta sa secere grâul de pe pamântul care i se cuvenea ca zestre, apoi da foc casei parintesti, iscându-se si o bataie intre Birica, tatal si fratel Polinei.

Vasile Botoghina se cearta cu Angelina, nevasta lui deoarece el este bolnav de plamâni si ar vrea sa vânda un lot de pamânt pentru a avea bani ca sa mearga la sanatoriu, sa se trateze. Angelina se opune sa vânda pamântul, deoarece ftizia era o boala incurabila si femeia stia ca barbatul ei va muri cu sau fara tratament iar ea va ramâne vaduva si fara pamânt. Botoghina se duce la sanatoriu, cheltuieste banii luati pe lotul de pamnât si simtindu-se mai bine, nu asculta sfatul doctorului si se apuca de munca iar oboseala il rapune.

Nici familia Tugurlan nu o ducea prea bine, facusera sapte copii în treiseprezece ani dar în fiecare an îi murea câte unul si puneau câte o cruce la stâlpul portii. Aceasta tragedie îl face pe Tugurlan agresiv, certaret, se bate cu fiul primarului, cu seful de post si ajunge la închisoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.