Morometii de Marin Preda - roman realist obiectiv postbelic

Trimis la data: 2013-04-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.30 / 10
Downloads: 0
Autor: ivaneduard
Dimensiune: 17kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul are la baza un substrat autobiografic: o serie de intamplari din perioada copilariei autorului , pentru construirea personajului principal " Ilie Moromete " , scriitorul a avut ca model pe tatal sau " Tudor Calarasu " Actiune romanului se petrece in satul natal Silistea Gumesti din Campia Dunarii . Romanul apare in doua volume publicat in 1955 iar cel de-al doilea dupa 12 ani in 1967 .

Referate similare:

" Morometii " este un roman realist - obiectiv deoarece se respecta principiul verosimilitatii : prezinta elemente ale realitatii" fara sa fie idealizata" . Constructia subiectului respecta ordinea cronologica. Incipitul este in stransa legatura cu finalul primului volum . Este un roman obiectiv deoarece naratiunea este scrisa la persoana a III-a de catre un narator omniscien, omniprezent , obiectiv care nu se implica in elemente prezente. Prezinta un element personajelor reflectoare: in primul volum Ilie Moromete , iar in al doilea volum Niculae

Titlul romanului reprezinta un substantiv propriu care denumeste numele familiei reprezentative pentru categoria sociala a taranimii. Titlul subliniaza faptul ca in centrul romanului se afla istoria acestei familii, problemele fam. Moromete reflecta la nivel social destramarea satului traditional .

Tema fundamentala a romanului este reprezentata de destramarea familiei si a civilizatiei traditionale romanesti construita pe mai multe arii tematice: tema familiei , tema paternitatii, tema iubirii.Compozitional romanul este alcatuit din doua volume : I Volum Cuprinde 3 parti :
Partea I - intoarcerea familiei moromete de la camp , infatiseaza evenimente intr-un timp " rabdator" de sambata seara pana duminica seara cand Polina fuge cu Birica.Partea a II-a infatiseaza scene diverse din viata catorva familii Silistene : Balosul, Tugurlan,Botoghina, in centru ramanand familia Moromete.

Partea a III-a prezinta conflictul dintre Ilie Moromete si fii sai mai mari( Achim ,Nila,Paraschiv) .Volumul II - urmareste drama destramarii civilizatiei taranesti determinata de colectivizarea fortata . Este alcatuit din 5 parti : Partea I - noul comportament al lui Ilie Moromete,intalnirea lui Moromete cu fii sai la Bucuresti si refuzul acestora de a se mai intoarce in sat , interdictia pentru Niculae de a-si continua studiile , moartea lui Nila in razboi si cearta lui Moromete cu Catrina case se muta la fica sa din prima casnicie ( Maritza Alboaica ).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.