Morometii

Trimis la data: 2006-01-30
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.98 / 10
Downloads: 3895
Autor: Delia
Dimensiune: 9kb
Voturi: 374
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Imaginea lui Ilie Moromete stand pe stănoaga podiştei şi fumând nepăsător vrea să întărească ideea timpului încremenit şi prietenos. Moromte caută să profite de instituţiile capitaliste nu se sfieşte să ia bani cu împrumut de la bancă spre a-şi cumpăra oi şi cai, îşi pune la muncă familia, el rezervându-şi rolul de stăpân, pierde timpul în lungi conversaţii cu prietenii, discutând politică – are păreri îndrăzneţe despre regalitate şi nu se sinchiseşte de legionari. Singura sa grijă e de a-şi achita impozitele şi datoriile contractate, amânâd cât mai mult scadenţele, fără să înstrăineze ceva din avere.
Gospodăria Moromeţilor pare solidă şi grija conducătorului ei este s-o menţină intactă. Este pentru prima oară în literatura română când ţăranul nu e stăpânit de ideea de a avea pământ, ci de a-l păstra intact.
Tatăl, atotştiutor, are mai multe glasuri, când puternic şi ameninţător, făcându-i pe toţi să tresară de teamă de teamă, când un glas schimbat şi nerecunoscut, fals şi ironic.

Imaginea lui Ilie Moromete stand pe stănoaga podiştei şi fumând nepăsător vrea să întărească ideea timpului încremenit şi prietenos. Moromte caută să profite de instituţiile capitaliste nu se sfieşte să ia bani cu împrumut de la bancă spre a-şi cumpăra oi şi cai, îşi pune la muncă familia, el rezervându-şi rolul de stăpân, pierde timpul în lungi conversaţii cu prietenii, discutând politică – are păreri îndrăzneţe despre regalitate şi nu se sinchiseşte de legionari.

Singura sa grijă e de a-şi achita impozitele şi datoriile contractate, amânâd cât mai mult scadenţele, fără să înstrăineze ceva din avere.Copiii cei mari sunt lacomi de câştig şi ceartă pe tatăl lor că îşi pierde timpul cu prietenii în loc să meargă la munte şi să vândă grâul. Catrina are unele discuţii cu fii săi vitregi, Paraschiv, Nilă şi Achim iar Moromete poartă o discuţie cu Niculae, care dorea să se ducă la şcoală dar era trimis cu oile la păscut.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.