Mortare

Trimis la data: 2007-09-10
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 7.97 / 10
Downloads: 11
Autor: Vasile Nicoleta
Dimensiune: 49kb
Voturi: 257
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Zidaria de caramida este cel mai vechi fel de constructie cu pietre artificiale obtinute prin arderea formelor crude de pamant argilos.Cele mai vechi elemente de zidarie de caramida s-au descoperit in Egipt si li se atribuie o vechime de 12000 de ani.Pe teritoriul tarii nostre ,zidaria a fost introdusa de romani.Cand omenirea a depasit perioada in care nu se foloseau drept adaposturi decat scorburile copacilor si pesterile si a inceput sa construiasca locuinte din materiale naturale cioplite,s-a simtit nevoia unui material de legatura ,a unui liant.Primul liant folosit in acest scop a fost tot un produs natural :argila.Dintre liantii artificiali ,cel mai vechi folosit a fost ipsosul.
Se pare ca varul gras a fost folosit întâi de perşi ,de la care a fost luat de eleni şi de la aceştia de catre romani.O data cu folosirea varului gras ,care spre deosebire de ipsos se poate amesteca cu cantitati mari de nisip fara a-şi pierde plasticitatea,au aparut in constructii mortarele.

Romanii au reuşit sa realizeze mortare de var gras foarte durabile prin faptul ca amestecarea lor şi compactarea la punerea in lucrare se facea foarte bine.Mulţumita compactitaţii ridicate,asemenea mortare au rezistat chiar la acţiunea agresiva a apei de mare,iar la piesele de construcţie care au suferit numai acţiunea atmosferei nu s-a produs nici o carbonarea totala a hidroxidului de calciu.La amestecarea mortarelor s-a folosit mai întâi în Asia resturile de caramizi şi ţigle observandu-se ca sunt mai rezistente din punct de vedere mecanic şi mai stabile la acţiunea levigantă a apei.

Aşa s-a obţinut primul liant hidraulic artificial,folosit de iudei înca de pe timpul lui Solomon(sec.al X-lea î.e.n.).Apoi a fost luat de romani folosindul pe o scara foarte întinsa,podul lui Traian,toate construcţiile romane de pe teritoriul ţarii nostre,lucrarile de la Celei,Sarmisegetuza romană,edificiul cu mosaic de la Constanţa etc.S-au mai folosit depozite necimentate de cenuşi vulcanice,iar acestea constatându-se ca au proprietati mai bune decat argila arsa au fost denumite cement.

În anul 1796 englezul James Parker obţine cimentul roman,numit azi var roman,apoi L.J.Vicat în Franţa şi J.Smeaton în Anglia cerceteaza amestecurile artificiale de calcar şi argilă spre a obţine varuri hidraulice,Antoine Raucourt de Charleville studiaza în Rusia folosirea materialelor locale pentru fabricarea varurilor hidrulice,J.Aspdin obţine în Anglia brevetul pentru cimentul Portland,iar Isaac C.Johnson descopera compoziţia chimica a cimentului Portland punând în funcţie în 1848 prima fabrica de ciment Portland, aceştia fiind caţiva dintre cercetătorii ăn domeniu.După cel de al doilea război mondial s-au efectuat cercetări la Institutul de cercetări şi încercări pentru materiale de construcţe de către conf.ing.N.Mihail cu epruvete de beton cu liant de tras-var.

2.CLASIFICAREA MORTARELOR
2.1.Definiţia mortarelor.Mortarele folosite în construcţii sunt amestecuri bine omogenizate de liant apă şi agregat mărunt,care se aplică ,în strat subţire pe un suport oarecare de care aderă şi cu care conlucreză în exploatare,iar după întărire dau o piatră artificială cu aspect de gresie.

Mortarele de var gras şi tras românesc nu se pot întrebuinţa la lucrari aeriene,aceştia au o contracţie mare la uscare,iar prin acţiunea bioxidului de carbon atmosferic se descompun.Din această cauză mortarele încep să se pulverizeze la suprafată şi să se desprindă treptat nisipul.

Mortarele sunt materiale compozite,obţinute prin agregare,alcătuite din matrice şi agregat (nisip),cu structură microporoasă şi microfisurată.Matricea este formată din pasta de liant sau de amestecuri de lianţi întărită ,în care sunt înglobate granulele de nisip,uneori cenuşa de termocentrală sau trasul şi fracţiunea de agregat cu dimensiunea sub 0,2mm.Matricea constituie suportul fundamental al structurii mortarului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.