Mos Goriot - prezentarea operei si impresii

Trimis la data: 2015-09-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Marcel_F
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mos Goriot face parte din Comedia Umana, ciclul Scene din viata pariziana si reprezinta cheia de bolta a intregului ciclu, intrucat in acest roman Balzac introduce procedeul personajelor "reparaissant"- al caror destin este urmarit de-a lungul mai multor romane din cadrul ciclului - (Rastignac, Vautrin, Doamna de Restad etc.).
Actiunea romanului se desfasoara in pensiunea doamnei Vauquer,unde intalnim oameni provenind din diferite medii sociale:studeinsi,negustori,ocnasi,femei din burghezia scapatata etc.

Referate similare:

La pensiunea Vauquer,Eugene de Rastignac,un tanar ambitios dintr-o familie de aristocrati saraciti,face cunostiinta cu Mos Goriot.
Mos Goriot s-a lipsit de toata averea stransa de-a lungul vietii pentru a-si face fericite fiicele: pe Anastasie de Restand (casatorita cu un aristocrat) si pe Delphine de Nucingen (casatorita cu un bancher).Pe acestea insa nici un sentiment nu le leaga de tatal lor, considerat o persoana mult prea modesta pentru "inalta" societate din care ele ajunsesera sa faca parte.Pentru cele doua fiice Goriot ramane o sursa permanenta de bani.

Cele doua fiice ingrate isi vor lasa tatal sa moara, vegheat doar de Rastignac, fara sa il viziteze nici macar atunci cand acesta se afla pe patul mortii.Chiar si pe ultimul drum spre cimitir Mos Goriot il va avea alaturi doar pe Rastignac.Inainte de a muri Mos Goriot ajunge la trista concluzie ca adevaratele sentimente,sincere si profunde, nu pot exista decat la oamenii saraci,lipsiti de orice fel de avere.
Mos Goriot traieste drama iubirii paterne.El si-a concentrat intreaga viata afectiva in jurul unui singur sentiment,obsedant,si anume iubirea paterna.

Paralel cu destinul lui Mos Goriot,Balzac ne infatiseaza si evolutia tanarului provincial Eugene de Rastignac.
Rastignac doreste sa reuseasca in viata prin munca cinstita, dar cu timpul sub influenta lui Vautrin,un personaj cinic si misterios,el ajunge concluzia ca pentru a-si atinge scopurile trebuie sa faca uz de orice mijloace.

"Educatia" pe care Vautrin i-o insufla lui Eugene presupune o adaptare perfecta la situatia existenta, la principiile "moralei" burgheze.
In final, Vautrin este arestat ca ocnas evadat, iar Rastignac, patruns in inalta societate prin intermediul lui Delphine de Nucingen ,al carei amant devenise, lanseaza Parisului sfidarea:"Si acum intre noi doi".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.