Motiunea de cenzura

Trimis la data: 2011-11-25 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 483
Autor: Simo Andra Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Parlamentul adopta legi constitutionale, legi organice, legi ordinare, regu-lamente si motiunea de cenzura.Motiunea de cenzura, reglementata de art.113 din Constitutia Romaniei, revizuita, ca o institutie din sfera raporturilor dintre Parlament si Guvern, reprezinta cea mai grava sanctiune in cadrul raspunderii politice a Guvernului fata de Parlament, deoarece are ca finalitate demiterea executivului prin retragerea increderii acordate de catre Parlament cu ocazia votului de investitura.

Desi Guvernul este supus votului de incredere al Parlamentului, acest vot de incredere nu este acordat odata pentru totdeauna. Motiunea de cenzura este, in cele mai multe cazuri, opera opozitiei care incearca pe aceasta cale, in pofida rezultatelor alegerilor, ca constituie o noua majoritate parlamentara, in virtutea careia sa se formeze un nou Guvern, cu o alta componenta politica .

Intr-o alta opinie, motiunea de cenzura are ca scop angajarea unei dezbateri publice asupra politicii Guvernului, in vederea demiterii sale. In aceeasi opinie de-miterea Guvernului este doar un rezultate urmarit .Guvernul, conform art.109, alin.(1) din Constitutia Romaniei, revizuita, "raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate", iar conform art.113 alin.(1), "Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor".

Motiunea de cenzura apare ca o institutie simetric opusa votului de investitu-ra, intrucat Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputati-lor si senatorilor.Regimul nostru constitutional nu admite promovarea unei motiuni individuale de cenzura prin care sa se puna capat exercitarii functiei de un anumit membru al Guvernului, ceea ce face ca actele si faptele unui membru al guvernului sa poata fi imputate intregii echipe guvernamentale, in conditiile in care primul-ministru nu propune Presedintelui Romaniei revocarea acelui membru al Guvernului a carui conduita politica sau juridica poate declansa promovarea unei motiuni de cenzura .Desi motivele care pot determina initierea unei motiuni de cenzura sunt din cele mai diverse, acestea ar putea fi incadrate in doua mari categorii: de natura in-stitutionala si de natura politica .

Din punct de vedere institutional, programul de guvernare, cel pe baza caru-ia Guvernul asigura conducerea politicii interne si externe a tarii, se afla intr-un stadiu inadecvat de implementare sau de executie neexistand o coordonare cores-punzatoare intre institutiile statului in efectuarea operatiunilor necesare unei guver-nari optime.

Aceste disfunctionalitati sunt receptate de catre parlamentari pe diver-se canale, unele analizate anterior, cum sunt intrebarile, interpelarile sau anchetele parlamentare, altele care tin de comunicarea cu circumscriptiile electorale, in virtu-tea mandatului reprezentativ al deputatilor si senatorilor, la care se pot adauga peti-tiile cetatenilor, dezbaterea publica, inclusiv media etc.

Din punct de vedere politic, mandatul de incredere este singurul in temeiul caruia Guvernul poate functiona, constituie esenta raporturilor dintre Parlament si Guvern, de unde rezulta autonomia acestora, ca expresie a principiului separatiei si echilibrului dintre puterea legislativa si cea executiva in indeplinirea rolului con-stitutional ce le revine, potrivit art.61 alin.(1) si, respectiv, art.102 alin.(1) din, pre-cum si a functiilor lor specifice .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.