Motivarea functionarilor publici - sanctiuni aplicabile functionarilor publici

Trimis la data: 2009-05-14
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 8.76 / 10
Downloads: 1
Autor: Gina Lucaasu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Una dintre cele mai controversate probleme ale managementului public este motivarea functionarilor publici. Adesea, multi functionari publici exprima nemultumirea lor pentru faptul ca reprezentantii sistemului administrativ din Romania iau in considerare mai putin problema motivarii.
Cercetarile efectuate in diferite institutii publice demonstreaza ca una din principalele cauze, pentru disfunctionalitatile sistemului administrativ din Romania, o reprezinta precaritatea politicilor de personal care nu stimuleaza functionarii publici se implice in realizarea obiectivelor generale si specifice.
Astfel, ei sunt preocupati in primul rand de realizarea la un nivel uneori acceptabil a propriilor sarcini si nu inteleg sau nu sunt stimulati/constransi sa inteleaga rolul lor in cadrul sistemului administrativ. Devine evidenta necesitatea efectuarii unor schimbari in sistemul de motivare a functionarilor publici. Cateva din formele de motivare a functionarilor publici din sistemul administrativ din Romania consta in acordarea unui salariu mai mare, avansarea pe un post sau functie si promovarea pe baza criteriului competentei profesionale si manageriale si a indicatorilor de performanta.

La avansarea unui functionar public trebuie sa se tina seama, in mod cumulativ atat de eficienta activitatii lui, cat si de evaluarea facuta de sefii directi, privind posibilitatile acestuia de a face fata exigentelor unei functii superioare. Desi aceste evaluari au un accent caracter subiectiv, fiind determinate in principal de relatia angajatului cu seful, totusi reprezinta un reper important de luat in considerare in acest proces.

Promovarea unui sistem de indicatori de performanta reprezinta un pas recent in politica de personal a sistemului administrativ in Romania. Prin urmare, a fost definit un instrument care sa stimuleze implicarea functionarilor publici in realizarea scopurilor sistemului si sa permita identificarea obiectiva a efortului fiecaruia. Astfel, sistemul indicatorilor de performanta are un dublu rol si anume stimuleaza functionarii publici s obtina cele mai bune rezultate, permite o evaluare a contributiei fiecaruia la rezultatul final.

Trecerea de la sabloanele vechi de selectare, recrutare a personalului din administratia publica, la unele mult mai variate si obiective, ce ar permite incadrarea in serviciu a unor specialisti competenti, care ar fi capabili sa elaboreze niste politici, programe adecvate.
Aceasta din motivul ca, de calitatea functionarilor publici depinde cum este condus statul. Dar trebuie sa fim constienti de faptul ca pentru a avea guvernare buna, trebuie sa apelam la noile tehnologii propuse de stiinta administrativa accidentala, bazata de profesionalism, obiectivism si transparenta. E de datoria noastra sa ne debarasam de mentalitatea veche, inhibata in viziunele noastre si numai asa vom reusi sa obtinem eficienta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.