Motivarea resurselor umane in administratia publica

Trimis la data: 2013-07-24
Materia: Administratie
Nivel: Liceu
Pagini: 21
Nota: 7.43 / 10
Downloads: 2
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
O importanta problema a politicii publice actuale, si in special a celor implicati in administratia publica, fie manageri, fie executanti o reprezinta motivarea personalului din institutii publice in executarea sarcinilor ce le revin. Una dintre principalele cauze pentru disfunctionalitatile sistemului administrativ din Romania o reprezinta precaritatea politicilor de personal, care nu stimuleaza functionarii publici sa se implice in realizarea obiectivelor generale si specifice. Astfel, ei sunt preocupati in primul rand de realizarea, uneori la un nivel acceptabil a propriilor sarcini si nu inteleg sau nu sunt stimulati/constransi sa inteleaga rolul lor in cadrul sistemului.
Motivarea angajatilor reprezinta o componenta majora a managementului, fiind totodata baza a strategiilor globale in management, ce rezida in corelarea satisfacerii nacesitatilor personalului cu realizarea obiectivelor si sarcinilor atribuite. Motivarea este dificil de realizat datorita complexitatii si diversitatii factorului uman.
Din punct de vedere managerial motivarea este dorinta de a depune un effort ridicat pentru atingerea telutilor organizatiei, effort conditionat de staisfacerea unor nevoi individuale. Ea este rezultatul interactiilor dintre individ si situatie.

Este de asemeanea un concept ce descrie fortele care actioneaza si directioneaza comportamentul angajatului.
Un element cheie al motivarii il reprezinta efortul alaturi de obiectivele institutiei si nevoile individului si ale organizatiei. Efortul masoara intensitatea. Cand o persoana este motivata, depune mai mult efort. Totusi, cand efortul este prea puternic, nu mai aduce performante organizatiei. Putem concluziona ca nu numai intensitatea efortului conteaza, ci si calitatea acestuia.

In privinta obiectivelor, este preferabil ca la stabilirea acestora sa fie luat in considerare si personalul de executie deoarece acesta este cel care va duce la indeplinire realizarea obiectivelor. Promovarea documentului organizatoric, fisa postului, care incita la autodepasire, pot fi asigurate atat largirea, cat si imbogatirea postului, ca modalitati de motivare si de flexibilizare a organizarii structurale ai procesuale.

Nevoia este ostare interioara care face ca anumite rezultate sa para atractive. Atunci cand o nevoie nu este satisfacuta apare o stare de tensiune, care stimuleaza provocari in individ. Acestea genereaza o analiza a comportamentului pentru stabilirea unor teluri, care, daca vor figasite, vor satisface nevoia si vor reduce tensiunea.
Putem astfel spune ca angajatii motivati sunt intr-o stare de tensiune. Pentru a se elibera de tensiune depun un effort.

Cu cat tensiunea este mai mare, cu atat efortul va fi depus la un nivel mai inalt. Daca acest effort duce la satisfacerea nevoii, el reduce tensiunea (fig. 1). Din moment ce obiectul analizei il constituie comportamentul angajatului, acest effort pentru reducerea tensiunii va fi directionat inspre atingerea scopurilor organizatiei. Conform definitiei rezulta ca nevoile individului trebuie sa fie compatibile cu cele ale organizatiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.