Motivatii reale ale razboiului din Irak

Trimis la data: 2010-06-30
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.62 / 10
Downloads: 501
Autor: Ruxandra Toncu
Dimensiune: 19kb
Voturi: 21
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scurta prezentare
In 1993, prin razboiul din Golf, Irakului i s-au impus o serie de sanctiuni din partea Natiunilor Unite care stabileau, printre altele, un embargou si obligatia ca toate armele de distrugere in masa sa fie distruse. Regimul presedintelui irakian de la acea vreme, Sadam Husein, s-a opus colaborarii cu inspectorii ONU, in ciuda consecintelor embargoului asupra populatiei, si a tuturor atacurilor la care era supusa tara de catre fortele britanice si americane.
Prin invazia Afganistanului din 2003, presedintele american George W. Bush a situat Irakul pe o asa-numita axa a raului, acuzand regimul lui Sadam Husein de a detine cantitati mari de arme de distrugere in masa, de a avea legaturi cu Al-Qaida, si de a fi un pericol iminent pentru Umanitate, bazandu-se pe presupuse informatii secrete.

Dupa ce timp de luni intregi a presat Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite ca sa aprobe o rezolutie care sa sprijine invazia, lucru care nu a reusit sa il faca datorita lipsei de sprijin, Bush a facut o reuniune cu asa-numitul Trio al Azorelor (cu toate ca se referea la patru personalitati), format de el insusi, de Tony Blair, prim-ministrul Regatului Unit, Jose Maria Aznar, presedintele spaniol si prim-ministrul portughez Durao Barroso, pentru a anunta crearea unei aliante care avea scopul de a invada Irakul si de a-l detrona pe Hussein. Reactia opiniei publice mondiale a fost in general ostila, in special prin realizarea unor manifestatii mondiale contra razboiului din Irak, dar acestea nu au fost bagate in seama de alianta.

La 20 martie 2003 a inceput invazia coalitiei in Irak, care viola flagrant Dreptul International si care nu dispunea de aprobare din partea Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. Motivatiile reale ale razboiului din Irak.Scopul oficial pentru care Administratia Bush a invadat Irakul a fost de a-l opri pe Saddam Hussein sa produca si sa foloseasca arme de distrugere in masa. La mult timp dupa ce invazia a avut loc, aceste arme nu au fost gasite si probabil nici nu vor fi gasite niciodata, pentru ca nu exista.

Singurele ocazii in care Saddam a folosit arme chimice a fost cand s-a razbunat pe locuitori din diverse sate irakiene. Desi inca de dinaintea invaziei, mai multi specialisti in informatii au atentionat Administratia ca Saddam nu are si nu produce asemenea arme, Bush nu a tinut cont de opiniilor lor avizate ci a preferat sa asculte de irakieni aflati in exil si care ar fi spus orice ca sa-l indeparteze pe Saddam de la putere.

Dupa ce acest motiv de atac s-a dovedit neintemeiat, Bush a afirmat doar ca "rasturnarea unui dictator este un rezultat suficient de bun care sa justifice razboiul".Un alt motiv invocat de Administratie pentru razboiul din Irak a fost lupta antiterorista, si in special eliminarea retelei Al-Qaeda, desi niciodata nu a putut fi demonstrata vreo legatura intre Saddam si acesta organizatie terorista. In primul rand multi dintre fondatorii Al-Qaeda sunt de fapt originari din Arabia Saudita si au familii si legaturi acolo.

Dar Arabia Saudita este un foarte bun prieten al SUA in zona, asa ca Bush nu s-a gandit nici o clipa sa o atace. De fapt, in Irak Al-Qaeda a devenit foarte activa abia dupa invazia trupelor americane si chiar serviciile secrete recunosc, la ora actuala Irakul a devenit o pepiniera foarte importanta pentru teroristi, inclusiv pentru Al-Qaeda.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.