Motivul mamei in opera lui Vieru

Trimis la data: 2011-03-28
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.04 / 10
Downloads: 487
Autor: Ilie
Dimensiune: 16kb
Voturi: 31
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In opera lui, izvorul vietii e reprezentat doar si doar de mama: de la ea se incepe totul si la ea se termina... Ea a fost creata din coasta lui Adam, avind in prim plan rolul de ai apara inima, dar mai tirziu, revenindu-i rolul primurdial de continuitate a vietii. Rolul acesta, cheia caruia i-a inminat-o Dumnezeu, doar ea il putea indeplini pe pamint si nimeni altul. Aceasta creatie suprainzestrata cu tot ce putea fi de inzestrat: de la puterea sa biruitoare, puterea unei stinci in marea ce o chinuie cu valurile sale reci la nesfirsit, pina la senzualitatea absoluta si tandretea unei feline la atingerea blanii ei pufoase.
Pentru Vieru mama reprezinta mai mult decit totul. Aceasta ar insemna infinitul. A trait fara tata, acesta fiind inlocuit de mama, in cazul dat, ea jucind un rol dublu in viata micutului Grigore. A vazut-o mereu plina de griji, cu povara vietii in spate si mereu plina de noi puteri, din care se nasteau altele noi.

Intr-un fel se minuna de aceasta putere de vointa a mamei, dar nu cauta sa-si arate bucuria ascunsa si nedefinita, avind frica interioara de a nu o supara. Aceasta putere a mamei ii dadea si lui putere sa suporte neajunsurile cel putin din punct de vedere mural.

Poate si acum, plecat printre cei sfinsi si vesnici, Vieru nu se sumte implinit in fata mamei sale, mai are sa-i multumeasca mult si dincolo. Aici, pintre noi, cei mulsi si cruzi, Vieru a fost un fir de iarba in adevaratul sens al cuvintului, firav, fraged, neajutorat sinevinovat, care reactioneaza la orice boare de vint, cit de mica, clatinindu-se si aplecindu-se pina la pamint cu durere aceasta iind ca o jertfa si inchinaciune in fata mamei. Ii pare rau ca nu a dovedit sa-ti descarce tot sufletul inaintea ei, dar poate Dumnezeu l-a luat la El caci i-a fost mila de chinurile sale launtrice?

Prin poeziile sale noi am inteles si am patruns intr-o masura oarecare sufletul poetului. El poceda in fiecare poezie in mod diferit, original, punind de fiecare data in lumina semnificatii noi ale motivului mamei.

In opera lui, izvorul vietii e reprezentat doar si doar de mama: de la ea se incepe totul si la ea se termina... Ea a fost creata din coasta lui Adam, avind in prim plan rolul de ai apara inima, dar mai tirziu, revenindu-i rolul primurdial de continuitate a vietii.

Rolul acesta, cheia caruia i-a inminat-o Dumnezeu, doar ea il putea indeplini pe pamint si nimeni altul. Aceasta creatie suprainzestrata cu tot ce putea fi de inzestrat: de la puterea sa biruitoare, puterea unei stinci in marea ce o chinuie cu valurile sale reci la nesfirsit, pina la senzualitatea absoluta si tandretea unei feline la atingerea blanii ei pufoase.

Vieru o ve de pe mama sa in contadictoriu. Uneori o descrie puternica, neinvinsa de vijeliile sortii, iar uneori slaba, firava: " mama mea viata intreaga/ A trait fara barbat/ Singuri prea eram in casa/ Ploi cu grindina cind bat". In cazul dat mama pentru el era singuri aparare, doar pe ea putea conta.

Mama iti lua toate grijile asupra sa, asupra puterii sale. Singuratatea exprima in cazul dat si neajutorarea lor si precum el era doar un copil, mama era acoperisul impotriva ploilor cu grindina ce se lasau ca o cruzime a sortii asupra lor.

Alte ori Vieru o vede pe mama cea mai mica si mai firava fiinta, ce poate exista: "Usoara, maica, usoara,/ C-ai putea sa mergi calcind/ pe semintele ce zboara,/ Intre cereuri si pamint."mama reprezinta cel mai frumos lucru, ceva nebaniut, placut la atingere si nu crezi, pina nu vezi, dar de vazut nu posi vedea, doar sa-ti inchipui.

Mama e contopita cu Universul, infinitul si nu are nici o limita in actiunile si gindurile sale. Ea da nastere la doua lumi: imaginara si reala; cerul si pamintul, totodata traind in ele, adica existenta vesnica sau cea dincolo de moarte a mamei.

La Vieru pe linga toate calitatile pe care le are mama in poeziile sale, mai are si calitatea de baza ce trebuie sa posede o mama: sa fie grijulie fata de copiii ei: "Cind s-a intors la cuibul ei cu hrana/ Gasise cuibul gol si amurtit/ I-a cautat pin-ii albise pana/ Pin-cind seminta-n cioc i-a incoltit:" Aici Vieru prin pasarea data ne-a aratat grija oricarei mame fata de urmasi.

Ne-a demonstrat reflexele neconditionate create de natura pentru perpetuarea neamului. La fel se observa motivul cautarii si subintelesul motiv al jertfei pentru neam. Pasarea era gata sa moara pentru puii ei, nemaivorbindde iertarea in fata lor, care era gata s-o faca doar ca sa-i aiba alaturea.

De s-ar fi intimplat aceasta, e greu de imaginat rusinea copiilor si poate faptele ler pentru rascumpararea vinei in fata mamei. Aici Vieru ne cheama sa ne iubim si sa ne iertam mamele, chiar de au gresit si au facut ceva nu pe placul nostru, au facut-o doar pentru noi, s-au jertfit in numele nostru.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.