Motorul sincron

Trimis la data: 2010-12-11 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 1802
Autor: COSTICA VIOLETA MARIA Dimensiune: 236kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In masina sincrona se produc tensiuni electromotoare induse prin deplasarea unor spire conductoare in campul unor poli inductori.
Spre deosebire de masinile de curent continuu,care au inductorul fix si indusul mobil,la masina sincrona rolurile se inverseaza:inductorul este mobil si indusul este fix.Aceasta solutie este impusa de considerente:Electrice (dificultati de conectare si izolare a unui indus mobil).Mecanice(un inductor mobil masiv este mai rezistent decat unul lamelar)Definitie si elemente constructive de baza
• Masina de curent alternativ la care turatia motorului este egala cu cea a campului invartitor, indiferent de sarcina, se numeste masina sincrona.

Statorul
Care la masina sincrona are rol de indus este realizat dintr-un miez magnetic pe care sunt dispuse infasurari.
Miezul se executa din tole stantate de tabla de 0,5 mm izolate intre ele cu lac sau oxizi.

La periferie sunt executate crestaturiuniform repartizate in care sunt introduse infasurarile corespunzatoare.Infasuraraea statorului este in general trifazata.Este executata din conductor de cupru izolat cu fire de sticla,hartie,etc,in functie de tensiunea de lucru a masinii.
Rotorul La masina sincrona are rol de inductor.

Este echipat cu o infasurare de excitatie alimentata in curent continuu. Exista doua variante constructive de rotor:
1.cu poli aparenti
2.cu poli inecati

Masina sincrona poate functiona atat in regim de generator (in centralele electrice,pentru producerea energiei electrice sunt utilizate turbo si hidrogeneratoare sincrone trifazate)cat si in regim de motor (in actionarea sarcinilor de mare putere, la turatie constanta).

Pornirea motorului sincron este o problema mai dificila decat la celelalte tipuri de motoare electrice, deoarece el nu are cuplu propriu de pornire. Doar la invartirea rotorului la turatia de sincronism, in acelasi sens cu campul invirtitor statoric, masina dezvolta cuplu electromagnetic. Metodele de pornire ale motorului sincron presupun aducerea arborelui la turatia de sincronism printr-unul dintre urmatoarele procedee:

1.Antrenarea arborelui cu un motor auxiliar,care este scos din functiune dupa prinderea in sincronism; Metoda de realizare si verificare a acestor conditii se numeste sincronizare fina si se bazeaza pe masurarea diferentelor dintre tensiunile sistemului retelei si generatorului sincron si ajustarea acestora din urma prin varierea turatiei motorului de antrenare si a curentului de excitatie.
Aceasta metoda se aplica si la cuplarea in paralel cu reteaua a generatoarelor sincrone din centralele electrice.

2.Pornirea in asincron
este metoda cea mai des utilizata si se poate aplica motoarelor sincrone cand infasurarea de excitatie este inchisa pe o rezistenta de valoare mare (de cca. zece ori mai mare decat rezistenta infasurarii).
Campurile magnetice invartitoare se sincronizeaza, dupa un scurt regim tranzitoriu si produc cuplu electromagnetic.
Se spune ca masina "se prinde in sincronism".

3.Pornirea prin alimentarea infasurarii statorice
Se realizeaza de la o sursa de tensiune si frecventa variabil: crescand frecventa de la zero, permite cresterea treptata, de la zero, a turatiei campului invartitor inductor; este astfel posibila antrenarea treptata, din repaus, a rotorului.

Simbolizare:M motor;S sincron;A(I) constructie protejata;C excitatoare de curent continuu montata pe arborele motorului principal;D excitatie detasata (separata).Exp. - constructie antiexploziva, mod de protectie presurizat

Unde sunt folosite?
Motoarele prezentate in acest material sunt destinate antrenarii diverselor echipamente cu conditii normale de pornire si functionare (compresoare de aer, ventilatoare, pompe etc).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.