Motorul turboreactor

Trimis la data: 2002-11-13 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 6160
Autor: Alice Dumitrache Dimensiune: 515kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Caracteristici functionale: Posibilitatea folosirii unui ajutaj de reactie a interesat proiectantii de avioane mult timp, dar de la început vitezele mici ale avionului si incompatibilitatea unui motor cu piston pentru producerea curentului de aer necesar ajutajului, au prezentat multe obstacole. Un inginer francez, Rene Lorin a brevetat în 1913 un motor cu propulsie prin reactie. În acea perioadã era imposibil de realizat sau de folosit pe avioane, si totusi astãzi, statoreactorul este foarte asemãnãtor coceptiei lui Lorin.

În 1930, Frank Whittle a donat primul său patent de folosire a unei turbine cu gaz pentru producerea propulsiei cu reactie dar au trecut 11 ani ca motorul său să îndeplinească primul zbor.

Principile propulsiei cu reactie:
Propulsia cu reactie este o aplicatie practică a celei de-a treia legi a miscării, a lui Sir Isaac Newton care afirmă că, “pentru orice fortă care actionează asupra unui corp există o fortă egală si de sens contrar”. În cazul nostru, forta de propulsie este

aerul
atmosferic care trecând prin motor este accelerat. Un motor cu reactie prodeuce tractiunea într-un mod similar cu cea a combinatiei motor-elice, dar în timp ce elicea dă o acceleratie mică unei cantităti mari de aer, motorul cu reactie dă o acceleratie mare unei cantităti mici de aer.

Acelasi principiu al reactiei are loc în toate formele de miscare; el a fost aplicat si folosit în multe feluri, dar cel mai timpuriu si mai cunoscut exemplu de fortă de reactie este motorul lui Heron produs initial ca jucărie. Această jucărie arată cum reactia aerului dintr-un număr de ajutaje ar putea realiza o reactie egală si opusă ajutajelor, cauzând astfel rotirea motorului. Cunoscutul stropitor de grădină este cel mai practic exemplu al acestui principiu, pentru că mecanismul se roteste în virtutea reactiei jeturilor de apă.

Motorul lui Heron si stropitorul;Metodele propulsie cu reactiei:
Tipul de motor cu reactie, statoreactor, pulsoreactor, rachetă sau turbină cu gaze diferă numai în felul în care “producătorul de tractiune”, sau motorul, obtine si transformă energia în lucru mecanic pentru zbor.

Motorul statoreactor este de fapt o conductă aerodinamică. Nu are piese în rotatie si e format dintr-un canal cu o intrare divegentă si o iesire convergentă sau convergent divergentă. El necesită miscarea de înaintare distribuită lui înainte ca orice fel de tractiune să fi fost produsă. Comparatie între statoreactor (stânga sus), pulsoreactor (stânga jos) si motorul rachetă (dreapta)

Motorul pulsoreactor foloseste principiul de ardere intermitentă si spre deosebire de statoreactor poate functiona în conditie statică. Motorul este format dintr-o conductă aerodinamică similară statoreactorului dar din cauza presiunilor mari implicate are o constructie mai robustă. Gura de intrare are o serie de supape de intrare care sunt mentinute prin resort în pozitia deschis. aerul atras prin supapele deschise trece în camera de ardere si este încălzit de arderea combustibilului injectat. Expansiunea ridicată duce la ridicarea presiunii fortând supapele să se închidă si gazele expandate sunt apoi expulzate spre spate.

O scădere a presiunii creată de gazele evacuate permite supapelor să se deschidă si să repete ciclul. Pulsoreactoarele au fost create pentru propulsia rotorului de elicopter si printr-un studiu atent al sectiunii de curgere de-a lungul motorului s-a putut reduce numărul de supape. El este însă incapabil să egaleze performata motorului modern cu turbină cu gaze. Motorul rachetă este un motor cu reactie deosebit de celelalte prin faptul că nu foloseste aerul atmosferic drept curent sau fluid de propulsie. El este deci potrivit pentru etape scurte.

Folosirea turbinei cu gaz la propulsia prin reactie a îndepărtat defectul inerent al rachetei si statorectorului pentru că, prin introducerea unui compresor, actionat de turbină s-a asigurat un mijloc de producere a tractiunii la viteze mici. Motorul absoarbe aer din atmosferă si după comprinarea si încălzirea acestuia, proces care se produce la toate motoarele calde, energia ridicată a gazelor de ardere le obligă să iasă afară prin ajutajul reactiv cu o viteză de 2250 km/h. În mersul său prin motor aerul cedează o parte din energia sa turbinei cu gaze care la rândul ei actionează compresorul.

Probele termo si aerodinamice sunt complexe. Acestea rezultă din temperaturile mari de functionare ale camerelor de ardere si ale turbinei, din efectele scurgerii variabile de-a lungul paletelor compresorului si ale turbinei, si din constructia sistemului de evacuare prin care gazele sunt evacuate formând jetul propulsiv.

Pentru vitezele de zbor mai mici de 560 km/h, motorul cu reactie autentic este mai putin eficient decât un motor cu elice, întrucât eficienta sa, care depinde în mare măsură de viteza de înaintare tindă să scadă. Pentru un avion ce functionează la viteze medii, se foloseste combinatia deelice si motor cu turbină cu gaze. Avantajele acestei combinatii au fost extinse prin introducerea motoarelor cu venitlator si canal de ocolire dând astfel o eficientă propulsivă comparabilă cu cea a turbopropulsorului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.